Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chovanec po zpackané baráži šokuje: Máme čistý stůl, šlo jen o osobní selhání sudích

Sport

  10:25
PRAHA - Šest nových jmen mezi hlavními rozhodčími, dalších pět nováčků-asistentů. Komise sudích fotbalové asociace před startem sezony rozšířila listinu pro profesionální soutěže.

Jozef Chovanec foto: ČTK

Co to je zase za pravidla? Dřív skluzům všichni tleskali, dneska jsou zakázané, vzteká se Rada

„V minulém ročníku byla chybovost v některých fázích větší, proto chceme mít dostatečný počet kvalitních sudích připravených pískat obě soutěže,“ uvedl šéf komise Jozef Chovanec.

Nově pod sebou má sedmdesát rozhodčích, z nich osmadvacet je hlavních a dvaačtyřicet asistentů.

„Chceme každého z nováčků postupně začlenit,“ vysvětlil v sídle fotbalové asociace v Praze, kde se zástupci médií diskutoval i o nových změnách ve fotbalových pravidlech.

Jihlavský kapitán Lukáš Vaculík kritizuje sudího Martina Nenadála.

Vám se novinky zamlouvají?
Jsou promyšlené a věřím, že fotbalu obecně pomůžou. Jak se s nimi popasují rozhodčí, uvidíme až v praxi, nicméně my jsme hned po skončení uplynulé sezony měli seminář, kde jsme všechno probírali. Další setkání nás ještě před startem ligy čeká, protože chceme, aby naši rozhodčí byli stoprocentně připravení.

Tresty po tendenčně vedených zápasech baráže:

Milan Matějček Martin Nenadál, kteří řídili zápasy baráže, byli z listiny pro profesionální soutěže vyškrtnuti. Stejně dopadl i asistent Miroslav Fišer.

S omezením delegace na zápasy nejvyšší soutěže na startu nové sezony vyvázl Petr Ardeleanu, zkušený mezinárodní sudí. Na listině také zůstávají, ale první ligu si na podzim nezapískají Pavel Orel a Michal Myška.

Listinu rozhodčích jste před startem nového ročníku rozšířili, proč?
Akceptovali jsme návrhy řídících komisí pro Čechy a Moravu a sudí, kteří nám byli doporučeni a které jsme sledovali, jsme přijali. Zvládli fyzické i teoretické testy a já věřím, že se plnohodnotně zapojí do profesionálních soutěží.

A co ti, které jste na konci sezony vyřadili? Na profesionální listině skončili Milan Matějček, Martin Nenadál i pomezní Martin Fišer.
Byli dáni k dispozici řídícím komisím, kam spadají podle svého trvalého bydliště, aby mohli pískat nižší soutěže. Jestli se přihlásili, nevím.

Na konci sezony jste dalším zkušeným sudím včetně kvůli výkonům delegaci na startu nového ročníku omezili, už víte na jak dlouho?
Měli jsme jasno hned.

Budete konkrétnější?
Nevidím důvod. Nezveřejňovali jsme délky trestů v minulém ligovém ročníku a nebudeme na tom nic měnit ani nyní. Náš přístup zůstává stejný.

Guélor Kanga vidí z rukou Karla Hrubeše žlutou kartu.

Jak jste si vlastně závěr minulého ročníku, který provázely kontroverzní momenty například v barážových zápasech, vyhodnotili?
Vyhodnotili jsme si ho už dávno, minulý ročník je pro nás uzavřená kapitola. Teď máme znovu čistý stůl a chceme se vyvarovat nedostatků, které zapříčinilo osobní selhání některých rozhodčích. Apelujeme na všechny, aby byli stoprocentně připravení.

Budete na ně přísnější?
Myslím, že jsme přísní dost, ale nemůžeme předjímat, jak rozhodčí ten který zápas zvládne, jaké chyby se dopustí a co ho k ní vede.

Nováčci na listině sudích

Hlavní rozhodčí: Jan Cihlář, Alex Denev, Petr Dorušák, Karel Hanousek, Petr Hocek, Jiří Musil.

Asistenti: Jakub Bureš, Jan Hurych, Petr Klupák, Lukáš Matoušek, Karel Mikeska.

Chyb by mohlo ubýt v souvislosti s videem, které bude nově na čtyřech zápasech v každém kole. Pokračovali jste v létě ve školení sudích?
Ano, protože vyškolit co nejvíc rozhodčích tak, aby byli schopni pracovat v režimu s VAR, je náš hlavní cíl.

Mimochodem, už vám Ligová fotbalová (LFA) asociace navrhla nového kandidáta do komise rozhodčích? Po únorové rezignaci Petra Mlsny zůstává neobsazený.
Zatím žádné informace nemám, ale předpokládám, že na společném středečním jednání bychom o tom diskutovat měli.

V průběhu uplynulé sezony to vypadalo, že vztahy komise a LFA, která profesionální soutěže řídí, nejsou zrovna ideální, souhlasíte?
Nemyslím si, podle mě je všechno v pořádku. Kritiku sice vnímám, ale s LFA komunikujeme především s Tomášem Bártou, jsme téměř v dennodenním kontaktu, a z jeho úst jsem se žádné výtky nedoslechl, nic mi nepředložil.

Rozhodčí Karel Hrubeš odvolává penaltu po faulu na Josefa Hušbauera.
Trenér Jablonce Petr Rada byl vykázán rozhodčím na tribunu.

Na nedávném Ligovém grémiu nicméně nikdo z vaší komise nedorazil, což Dušan Svoboda, šéf LFA, komentoval slovy: „Mluvili jsme o nich bez nich.“
Já jsem byl po plánovaném vyšetření, omluvil jsem se prostřednictvím pana Bárty a zeptal jsem se ho, jestli za sebe jako zástupce mohu poslat svého místopředsedu.

Co vám odpověděl?
Že v žádném případě.

Proč?
Nevím, říkal, že to není potřeba.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!