Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rafaj dosazuje na antimonopolní úřad své blízké. Rozhodují o miliardách

  11:06
Petr Rafaj má dohlížet na férovou soutěž, ale do antimonopolního úřadu vybírá své blízké. Dceru, jejího nynějšího manžela, i své někdejší spolustraníky – lokální politiky z okolí Frýdku, odkud pochází. Dohledem nad veřejnými zakázkami Rafaj pověřil i Jiřího Švachulu, který je dnes za jejich manipulace ve vazbě. Rozkladové komise ÚOHS přitom spolurozhodují o miliardách.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. (25. leden...

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. (25. leden 2018) | foto: ČTK

Místostarosta Brno-střed Jiří Švachula (ANO) byl podle policie byl spojnicí mezi šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Muži podle konstrukce vyšetřovatelů manipulovali miliardový tendr na mýto. Policisté navíc Švachulu stíhají za manipulací milionových zakázek „jeho“ městské části.

Ještě před pár měsíci ale šéfovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Rafajovi naopak Švachula pomáhal posuzovat, zda tendry za miliardy napříč Českem probíhají podle zákona. Rafaj někdejšího majitele vinotéky a galerie za nejasných okolností dosadil do jedné z odborných komisí úřadu.

Pátrání MF DNES ovšem ukazuje, že to zdaleka není jediný sporný člen rozkladových komisí ÚOHS, které mají zásadní vliv na to, kdo v Česku získává veřejné zakázky za miliardy.

Rafaj do své instituce postupně jmenoval dceru Petru Rafajovou, jejího nynějšího manžela Petra Kubína, i své někdejší spolustraníky – lokální politiky z okolí Frýdku, odkud pochází. Nic mu v tom nebrání. Zákon jen vágně konstatuje, že to mají být odborníci.

Kvalifikace? Tajné

ÚOHS ovšem dlouhodobě odmítá říct, jakou kvalifikaci pro vytváření komplikovaných právních rozborů jednotliví členové komisí mají. A jejich aktuální jmenný seznam poskytuje pouze na žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, dle kterého nemůže jinak.

Nejnověji tak úřad bez jakýchkoliv dalších podrobností přiznal, že mu radí jistý Petr Kubín. Podle zjištění MF DNES jde o muže, který se nedávno stal Rafajovým zetěm.

Kubína se redakci kontaktovat nepodařilo. Rafaj nezvedal telefon. Úřad odpověděl pouze obecně.

„Zastoupeni v komisích jsou odborníci na veřejné zakázky z advokacie, akademické sféry či komunální a státní správy bez ohledu na politickou příslušnost. Jmenování členů komise je plně v kompetenci předsedy ÚOHS. Pan Kubín (profesí právník) byl do rozkladové komise jmenován v roce 2019,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda s tím, že Rafaj na další dotazy odpovídat nebude. Kubína ovšem jako člena komise v dokumentu, který má MF DNES k dispozici, uvádí už vloni v červnu.

V komisi Kubín vystřídal svou nynější ženu. Petra Rafajová, dnes Kubínová seděla v jedné z komisí od roku 2011 do roku 2015. Pak odešla dělat náměstkyni řediteli VZP.

Ještě před tím ovšem se svým otcem vyrazila na luxusní výlet na fotbal. Hostila je dopravní firma, jejíž kauzy ÚOHS posuzuje.

Razie v Kapschi, Brně a u Faltýnka. Má jít o korupci kvůli zakázce na mýtné

Jak už MF DNES informovala, výlet na fotbal do Amsterodamu se konal v roce 2015. Rafajovi cestovali na palubě letadla vypraveného dnes stíhaným fotbalovým bossem Miroslavem Peltou. A na pozvání obří dopravní firmy BusLine, jejíž stamilionové tendry ÚOHS posuzuje. I jejího tehdejšího šéfa Jiřího Vařila dnes policie stíhá za korupci.

„Já jsem se dozvěděl, že tam pojedu. Dcera měla v té době nějaký vztah s Vařilovými, tak to možná bylo kvůli tomu. To bych se musel zeptat,“ připustil dříve pro MF DNES Rafaj.

O jaký vztah se jednalo, to už však ani Rafaj, ani Kubínová (tehdy Rafajová) nekomentovali. Zato vydali obsáhlé prohlášení, v němž kategoricky vylučují, že by úřad ovlivňoval tendry ve prospěch liberecké firmy.

„Z celkem 30 návrhů a podnětů skončilo devět ve prospěch společnosti BusLine, 12 v neprospěch a v devíti případech bylo řízení zastaveno. Samo o sobě to zřetelně prokazuje nezávislost rozhodování úřadu,“ tvrdí mluvčí Švanda

Do komisí Rafaj najmenoval i další své blízké. Vedle vrcholových právníků tam zasedl také Ladislav Olšar, člen Rafajovy mateřské frýdecké buňky ČSSD, odkud šéf ÚOHS pochází

Kvalifikace z Bystřice

„Mohlo by se říct, že tam jenom sedím a šťourám se v nose, ale není to pravda,“ řekl MF DNES Olšar, který nemá vysokoškolské vzdělání. Jeho známost s Rafajem podle něj neměla s dosazením do komise co dělat. Na úřad prý vnáší zkušenosti dvanácti let, kdy starostoval v pětitisícové obci Bystřice.

„Zrovna v záležitosti firmy Kapsch jsem nerozhodoval, protože jsem nemohl přijet. Napsal jsem ale svůj názor písemně. Ze strany ministerstva byl tendr neprecizně připravený. Že by někdo z úřadu za někoho lobboval, to můžu vyloučit,“ rozhovořil se Olšar o kauze, v níž policisté Rafaje přistihli na schůzkách s Faltýnkem a Švachulou v brněnském hotelu Voroněž. Odposlechy interpretují vyšetřovatelé tak, že tam Rafaj Faltýnkovi slíbil jednat tak, jak chce Kapsch.

Podstatně uzavřenější než Olšar byl však ohledně své činnosti na ÚOHS kolega z ČSSD Jakub Kawulok, který zasedá v zastupitelstvu dvoutisícové obce Hrádek. Opět v okrese Frýdek-Místek. O tom, jakou má pro rozhodování v komisi ÚOHS kvalifikaci, odmítl hovořit.

„Mám porozumění pro vaši práci. Rozkladové komise jsou však plně v kompetenci úřadu a já mám povinnost mlčenlivosti,“ řekl Kawulok.

Firma hostila šéfa antimonopolního úřadu na fotbale. Zachránil jí stamiliony

Česko je skoro evropský unikát. Vedle Slovenska je jednou z mála zemí, kde antimonopolní úřad funguje ve dvou stupních. Šéf úřadu Rafaj má pravomoc rozhodnutí svých podřízených zvrátit či výrazně snížit nařízenou pokutu. Poradním orgánem jsou mu v tom právě rozkladové komise. 

V praxi právě to, co se na uzavřeném jednání odehraje, má na výsledek sporu zásadní dopad. „Předseda úřadu při svém rozhodování respektuje návrh rozkladové komise v dané věci, tedy se neodchyluje od návrhu rozhodnutí rozkladové komise,“ uvádí ředitelka Rafajova kabinetu Jiřina Valešová.

Rafaj jde tak daleko, že tají i jednací řád rozkladových komisí. A životopisy jejich členů odmítá poskytovat s odkazem na ochranu osobních údajů či prostě proto, že je nemá. Protikorupční sdružení Oživení se s ním o údaje dokonce roky soudilo. ÚOHS spor dotáhl až k Nejvyššímu správnímu soudu, který dal Oživení za pravdu. Antimonopolní úřad ovšem informace neposkytl dodnes. Zůstává tak jen obecná věta, kterou Rafajovi podřízení opakují na dotaz, jak jednotlivé lidi vybírají.

„Členové rozkladových komisí jsou jmenováni zejména z řad odborníků z oboru práva a ekonomie či oboru vztahujícího se k činnosti dané komise,“ uvádí Valešová.

Do Brna do úřadu přitom mnozí členové komisí nejezdí kvůli horentním odměnám. Za své rady sice dostávají až 450 korun za hodinu, v praxi to ani u jednoho z nich ročně nedělá víc než několik desítek tisíc. Rafajova dcera dokonce dle ÚOHS radila svému otci zadarmo.

Citlivé „info“

Mimořádně cenné jsou však informace a vliv, který členové komisí mají. Před rokem Hospodářské noviny upozornily, že Rafaj na přání premiéra Andreje Babiše dosadil do rozkladové komise, která řešila tendr na mýto, Jana Hrazdiru z kanceláře HKDW Legal.

Kapsch pak podal trestní oznámení na Hrazdiru, protože podle firmy zneužil svou pravomoc a při jednání aktivně hájil zájmy ministerstva. Navíc podle oznámení ministerstvo údajně informoval o průběhu řízení. Hrazdira, ministerstvo i ÚOHS to označili za nesmysl, protože Hrazdira podepsal jako všichni členové komise mlčenlivost.

Zástupců vlivných advokátních kanceláří je v komisích dlouhodobě více. Rafajovi radí například Lenka Knopová z advokátní kanceláře Radka Pokorného, někdejšího vlivného muže ČSSD s vazbami na expremiéra Bohuslava Sobotku. Knopová sedí i v nadaci někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana.

A hned dva zástupce má na ÚOHS advokátní kancelář, v níž působí někdejší ministryně Petra Buzková. Kromě ní posuzuje na úřadu hospodářskou soutěž Tomáš Tyll ze stejné kanceláře.

Rafajovi radí i člověk miliardáře Daniela Křetínského – advokát Jiří Nováček, který figuruje v řadě jeho firem. Na ÚOHS zakotvil i právník Zdeněk Koudelka. Ten má zase blízko k Miloši Zemanovi a v minulosti se o něm spekulovalo jako o spoluautorovi kontroverzní amnestie prezidenta Václava Klause.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...