The Capitals: Francie zavádí přísný zákon proti nenávistným projevům na internetu

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

PAŘÍŽ

Boj proti online nenávistným projevům. Francouzští poslanci přijali zákon proti nenávistným projevům na internetu. Nová pravidla se budou dotýkat online platforem, zejména hlavních sociálních sítí typu Facebook, Twitter, YouTube, Instagram nebo Snapchat. „Co není tolerováno na ulici, nesmí být tolerováno ani na internetu,“ prohlásila poslankyně za hnutí La République En Marche Laetitia Aviaová. Text zákona ukládá digitálním platformám povinnost smazat do 24 hodin veškeré zprávy, které jsou nezákonně diskriminační na základě rasy, náboženství, pohlaví, sexuální orientace nebo zdravotního postižení. Pokud nebudou pravidla dodržena, platformy mohou dostat administrativní pokutu ve výši až 4 % obratu. Francouzský zákon se zdá být mnohem tvrdší než ten schválený loni v Německu, na základě kterého mohou orgány uvalit pokutu ve výši až 50 milionů eur za to, že online sítě neodstraní nenávistné příspěvky neprodleně po jejich zveřejnění.

Ekologická daň na všechny lety. Ministryně dopravy Élisabeth Borneová včera představila návrh nové ekologické daně pro všechny odlety z Francie, s výjimkou těch mířících na Korsiku, do francouzských zámořských teritorií a lety s přestupem ve Francii. Nebude se naopak vztahovat na přílety do Francie. Daň by měla pro vnitrostátní lety a lety do unijních destinací dosahovat výše 1,50 eur v ekonomické třídě a 9 eur pro lety v obchodní třídě. Dvojnásobný poplatek má být uvalen na lety mimo EU, tzn. daň ve výši 3 eura by měli zaplatit cestující v economy class a 18 eur pro sedadla v business class. Návrh daně je výsledkem zasedání nové ekologické rady, která byla založena před několika týdny coby odpověď prezidenta Emmanuela Macrona na klimatické stávky hnutí žlutých vest. (EURACTIV.fr)

///

BRUSEL

Nesnadná volba dalšího komisaře. Výběr nového belgického komisaře je stále otevřený poté, co byl Charles Michel jmenován předsedou Evropské rady. Jelikož předchozí dva belgičtí komisaři byli nizozemsky-mluvící, nominace měla pravděpodobně připadnout francouzsky mluvícímu Michelovi. Zformování federální vlády je zatím v nedohlednu, není tak jasné, kdo bude mít právo rozhodnout o způsobu výběru postu. V minulém období pomohlo jmenování eurokomisaře k zachování rovnováhy uvnitř nové vládní koalice. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

///

BERLÍN

Rostoucí počet zpráv o praní špinavých peněz a financování terorismu. V roce 2018 vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o třetinu počet zpráv o podezřelých aktivitách (tzv. Suspicious Activity Reports, SARs), a to na 77 252. Během deseti let se počet těchto zpráv zvýšil jedenáctkrát. Vyplývá to z výroční zprávy Finanční zpravodajské jednotky (FIU) představené v úterý v Kolíně nad Rýnem. Rostoucí počet lze podle FIU přičíst změnám legislativy i většímu povědomí poskytovatelů služeb, zejména ve finanční oblasti. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

MADRID

Soud se zastal obyvatel Madridu. Madridský soud zrušil rozhodnutí konzervativního starosty José Luise Martíneze-Almeidy dočasně přerušit plán města zaměřený na snižování emisí a nevybírat pokuty za vjezd do nízkoemisní zóny ve středu města. Almeidův krok vyvolal ostrou reakci místních obyvatel, kteří v protestech vyšli do ulic. (El Pais)

///

ŘÍM

Nový ministr pro evropské záležitosti. Bývalý europoslanec zvolený za pravicovou Ligu, Lorenzo Fontana, by mohl být novým italským ministrem pro evropské záležitosti. Fontana je v současné době ministrem pro rodinné záležitosti a je známý tím, že prosazuje myšlenku „tradiční“ rodiny.

Nařčení ze sexismu. Náměstek ministra pro rovnost pohlaví Vicenzo Spadafora označil v rozhovoru pro deník La Repubblica nedávné verbální útoky ministra vnitra Mattea Salviniho vůči kapitánce záchranné lodi Sea-Watch Carole Racketeové jako sexistické. Salvni na to reagoval tím, že Spadafora by měl raději rezignovat, než aby byl ve stejné vládě jako „nebezpečný sexista“. Místopředseda vlády Luigi Di Maio ale Spadaforu, který byl dříve jeho osobním poradcem, brání a tvrdí, že náměstek z vlády neodejde. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Huawei plánuje investovat v Polsku. Společnost Huawei zamýšlí investovat 4 miliardy zlotých (tj. 750 milionů eur) na rozvoj 5G sítě v Polsku. Chce si být ale jistá, že fungování půjde hladce a nebude docházet k přerušením. V duchu dobré vůle Polsko propustilo jednoho ze dvou mužů zadržených kvůli údajné špionáži pro Čínu. Druhý z nich, čínský občan, zůstává zatím ve vazbě. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Omezená diplomacie. Bývalý slovenský ministr zahraničí, dlouholetý diplomat a bývalý europoslanec Eduard Kukan (EPP) se na Facebooku obořil na předsedu výboru pro EU slovenského parlamentu Ľuboše Blahu (Smer-SD). Vedla ho k tomu Blahova urážka, kterou Kukanovi nedávnou adresoval. Bývalý jinak rozvážný diplomat se neostýchal použít vulgární slovník. Blaha je znám svými ostrými příspěvky na Facebooku, silnými pro-ruskými a protiunijními názory a šířením polopravd. Za pomluvy ho v minulosti také žalovala slovenská bezpečnostní softwarová společnost Eset. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Státní zástupci už mají jasno. Vrchní státní zastupitelství v Praze dokončilo očekávanou analýzu návrhu auditu Evropské komise týkající se střetu zájmů českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v červnu uvedl, že zjištění popsaná v uniklé auditní zprávě jsou závažná a mohou být důvodem pro zahájení trestního řízení. Z toho důvodu nechal státní zastupitelství vypracovat vlastní analýzu dokumentu. Její závěry jsou ale tajné. „Vyhodnocení je již hotovo, k ostatnímu se nelze v současné době vyjadřovat,“ sdělil deníku Echo24 státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Boris Havel. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

///

LUBLAŇ

Na cestě k udržitelnému rozvoji. V letošní zprávě o naplňování cílů udržitelného rozvoje Agendy 2030 se Slovinsko umístilo 12. ze 162 zemí. Nejlepších výsledků dosáhlo v potírání extrémní chudoby a v přístupu k ekologičtějším zdrojům energie. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BUKUREŠŤ

Žádný pokrok v boji proti korupci. Podle protikorupčního orgánu Rady Evropy, Skupiny států proti korupci (GRECO), dosáhlo Rumunsko pouze malého pokroku. A to jednak v zavedení protikorupčních opatření pro poslance, soudce a žalobce a jednak v řešení obav, které vyvolala kontroverzní reforma soudnictví. GRECO tedy vyzývá rumunské úřady, aby začaly jednat a dosáhly tak reálného pokroku co nejdříve. Protože GRECO považuje situaci v Rumunsku za „globálně neuspokojivou“, země zůstane v procesu řízení pro porušení povinnosti. GRECO požaduje, aby země podala zprávu o pokroku znovu do 30. června 2020. (EURACTIV.ro)

///

SOFIE

Hlasovací stroje jen pro prezidentské a evropské volby. Vládní strana prosazuje zákaz využívání hlasovacích strojů v komunálních a parlamentních volbách. Pokud to bulharský parlament schválí, stroje by se měly používat pouze u voleb prezidentských a evropských. (Dnevnik.bg)

///

VILNIUS

Kam s oxidem uhličitým? Litevský parlament odložil hlasování o novele, která by zakazovala ukládat zachycený CO2 do země, tak jak to navrhuje výbor životního prostředí litevského parlamentu. Předseda výboru pro energetiku a udržitelný rozvoj ale přišel s alternativním návrhem, který by povolil ukládání CO2 pouze v hloubce 1 km pod zemí. Novela zákona je zapotřebí pro rozvoj technologií zachycování a ukládání CO2, které prosazuje Evropská komise. (Angele Kedaitiene, http://eunewslithuania.com/)

///

ZÁHŘEB

Železná opona je nyní spíše hedvábná, ale stále existuje. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovićová ve svém proslovu v Evropském institutu Univerzity v Curychu řekla, že zatímco železná opona rozdělující kontinent už neexistuje, místo ní zde máme „hedvábnou nebo bavlněnou oponu“, která opět rozděluje Evropu na Západ a Východ. Upozornila na rozdíly ve výši životní úrovně, stavu infrastruktury, ale také ve stylu myšlení. Grabar-Kitarovićová vyzvala ke zničení těchto bariér a k soustředění se na soudržnost Evropy a na její posílení. Zdůraznila Iniciativu tří moří, jejíž cílem je vyrovnávat rozdíly mezi novými a starými členskými státy EU.

Vládní koalice chce setrvat až do konce mandátu. Robert Jankovics, člen Strany práce a solidarity a člen vládní koalice, řekl, že všichni členové souhlasili se setrváním koalice a řádnými parlamentními volbami, které se mají konat v říjnu 2020. Vedoucí strana HDZ (EPP) a někteří z menších koaličních partnerů prohlásili, že HNS (RE), která požadovala rezignaci ministra veřejné správy, by měla být ve svých budoucích požadavcích více uvážlivá. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Starší lidé tvoří většinu voličů vládní strany. Starší a chudí lidé s nízkým a středním vzděláním představují největší podíl voličů vládní Srbské progresivní strany. Ukázal to průzkum think-tanku Bureau for Social Research (BIRODI). 58,7 % podporovatelů strany a jejího lídra Aleksandara Vucice je 65 a více let, 32,6 % je mezi 18-29 lety. Strana má podporu 35,4 % dotazovaných, 19,2 % volit nebude a pouhých 10,6 % podporuje opoziční Alianci pro Srbsko. (beta.rs, EURACTIV.rs)

///

SARAJEVO

Pád společnosti Aluminium. Policie znovu zprůchodnila klíčovou dopravní tepnu mezi Mostarem (oficiální centrum Chorvatů) a Sarajevem (hlavní město Bosny a Hercegoviny, ale také centrum Bosňáků). Silnici zablokovali zaměstnanci společnosti Aluminium, která musela ukončit svou činnost, protože neměla dostatek peněz na zajištění elektřiny. Podle chorvatských představitelů za to mohou Bosňáci, kteří nastavili vysoké ceny za elektřinu a znemožnili tak firmě nadále fungovat. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr) 

Kalendář