Bude z Hirta lídr? Oranžový comeback do týmu CCC by měl sportovní logiku

  12:29
Z oranžové do bleděmodré a zpět do oranžové? Po dvouleté anabázi v kazašské Astaně by se Jan Hirt mohl v příští sezoně vrátit do zářivých dresů polské stáje CCC, která už mezitím není druhodivizní, nýbrž patří mezi osmnáct vyvolených v první divizi.
Jan Hirt ještě v barvách týmu CCC. Oblékne znovu oranžový dres?

Jan Hirt ještě v barvách týmu CCC. Oblékne znovu oranžový dres? | foto: CCC Sprandi Polkowice

Takovou pouť kariérou mu předpovídá italský list Gazzetta dello Sport, zpravidla velmi dobře informovaný o dění v cyklistickém zákulisí. Podle Gazzetty se Jan Hirt na přestupu z Astany, kde mu letos dobíhá smlouva, už dohodl.

V minulosti se takové „zaručené“ informace Gazzetty mnohokrát potvrdily, včetně léta 2017, kdy informovala v předstihu naopak o Hirtově odchodu z CCC do Astany.

Hirt přestoupí z Astany do týmu CCC, tvrdí prestižní italský deník

Jan Hirt po 15. etapě Gira

Co na to Hirt sám?

„Příští sezonu mám vyřešenou,“ naznačil minulý týden v České televizi. V úterý na dotaz MF DNES s úsměvem reagoval: „Ano, i s CCC jsme jednali.“ Víc říci nechtěl a patrně ani nemohl. „Přestupy se přece smí podle pravidel UCI oznamovat teprve po 1. srpnu,“ připomínal už dříve, po závodě Kolem Švýcarska.

Rovněž Phoebe Haymesová, mluvčí stáje CCC, reagovala: „Promiňte, spekulace o přestupech nekomentujeme.“

A Astana? Ta dala najevo, že o udržení Hirta stojí... jenže v roli superdomestika na největších kláních. Manažer stáje Giuseppe Martinelli v závěru Gira v rozhovoru pro MF DNES ocenil českého jezdce za výborně odvedenou práci na italských silnicích, ale na otázku, zda by se mohl stát i lídrem, tehdy odvětil: „Nemá DNA lídra.“

Okusit tuto roli pak Jana Hirta nechali na worldtourovém závodě Kolem Švýcarska, kde vybojoval konečné 5. místo, byl silný ve vysokých horách a překvapil i na jeho poměry velmi vydařenou časovkou, nejlepší v kariéře.

Hirt po Švýcarsku v rozhovoru pro iDNES.cz vyprávěl, jak ho návrat k lídrování bavil, zatímco Martinelli pro časopis 53x11 tehdy uvedl: „Mluvím o něm často s Alexandrem Vinokurovem (šéfem týmu) a i on ví, že Jan je pro nás přínosem a že by měl zůstat. V tak významném týmu, jako je Astana, může vydělat spoustu peněz, když bude dál dobře pomáhat. V této roli tu může zůstat dlouhé roky. I když je velmi dobrý, zatím nemá hlavu na to být velký šampion. Musel by toho v hlavě hodně změnit.“

LETOS NA GIRU. Jan Hirt (vlevo) a Giulio Ciccone v úniku královské šestnácté etapy.

V roce 2017 Hirt o svém odchodu z týmu CCC do Astany vyprávěl: „V CCC se snažili, seč mohli, aby mě udrželi, byli ochotni dorovnat i nejvyšší nabídku, jakou jsem dostal jinde. Dokonce mi nabídli, že bych měl od firmy Sprandi svoji vlastní kolekci Jan Hirt, která by se prodávala v Česku. Jenže já byl rozhodnutý udělat krok do World Tour a nezůstávat dál ve druhé divizi.“

Rozešli se v dobrém. I Piotr Wadecki, polský šéf stáje, chápal touhu českého cyklisty.

„Oznámení Wadeckému, že z CCC skutečně odcházím, jsem tehdy stále oddaloval,“ vyprávěl Hirt o událostech v létě 2017 pro knihu Příběhy Corsa Rosa. „Až na srpnové Czech Tour jsem mu to řekl, protože hned po ní chtěla Astana můj přestup zveřejnit. Nechtěl jsem, aby se o tom Wadecki dozvěděl z novin. Byl zklamaný, ovšem na druhou stranu to mohl čekat. Strávil jsem v ‚céčkách‘ tři roky, a když jsem se odtud propracoval ještě výš, z druhé do první divize, byla to i pro ně dobrá vizitka, že jejich tým funguje.“

Možné přestupy

(o nichž se hovoří)

Vincenzo Nibali
Bahrain Merida - Trek

Mikel Landa
Movistar - Bahrain Merida

Nairo Quintana
Movistar - Arkea Samsic

Elia Viviani
Quick-Step - Cofidis

Sam Bennett
Bora - Quick-Step

Enric Mas
Quick-Step - Movistar

Ilnur Zakarin
Kaťuša - CCC

Jan Hirt
Astana - CCC

Dario Cataldo
Astana - Movistar

John Degenkolb
Trek - Lotto Soudal

Marcel Kittel
Kaťuša - Jumbo Visma

Fausto Masnada
Androni Giocatoli - CCC

Kenny Elissonde
Ineos - Trek

Magnus Kort
Astana - Education First

Tiesj Benoot
Lotto Soudal - Sunweb

Winner Annacona
Movistar - Arkea Samsic

Vše jsou zatím jen spekulace, oficiálně týmy nepotvrzené, i když příchod Nibaliho do Treku oznámil i majitel firmy Segafredo, druhého sponzora stáje.

Zvěsti o odchodu Toma Dumoulina ze Sunwebu do Jumbo Visma vyvrátil sám cyklista.

Nyní, když CCC po sloučení se zanikajícím BMC povýšila mezi elitní týmy, by comeback českého cyklisty do oranžové barvy rozhodně měl sportovní logiku.

Polské stáji letos chybí lídr pro celkové pořadí na podnicích Grand Tour. Také nyní na Tour, kde polskou formaci vede belgický olympijský vítěz Greg van Avermaet, se zaměřují na etapové úspěchy. A na Giru, kde za CCC startoval také loňský český mistr Josef Černý, byl nejlépe umístěným cyklistou stáje v celkové klasifikaci na 21. místě Victor de la Parte.

„Honzovi sedí italský model organizace týmu a štábní kultura, fungující v Astaně. CCC je jiný tým, i když teď, kdy už jsou worldtouroví, mají všeho daleko víc než kdysi a pracují na vylepšování organizace,“ poukázal exprofesionál Pavel Padrnos, který v minulosti Hirtovi pomáhal. „Každopádně v CCC by dostal Honza nejvíc prostoru pro sebe ze všech možností, které by teď mohl mít, a to je pro něj důležité. V pozici lídra pro těžké etapáky by v CCC měl příležitost ukázat, co všechno v něm je a jak silný doopravdy je.“

V 28 letech je Hirt pro takový přerod v ideálním věku. I Martinelli uznal, že ve Švýcarsku zajel lépe, než od něj očekával. „Ve velkých kopcích umí tvořit závod. A časovku zajel neskutečně. Myslel jsem si, že v ní ztratí spoustu času.“

Do CCC zamíří po sezoně údajně i Ilnur Zakarin z Kaťuše, letos desátý na Giru, a navíc kvalitní vrchař Fausto Masnada z druhodivizního týmu Androni Giocatoli, dvacátý na Giru.

Se Zakarinem by se tu Hirt v případě přestupu mohl podělit o pozice lídrů na závodech Grand Tour, nebo by na některém z nich mohli působit coby spolulídři. 

„V mých očích je Honza z pohledu spolehlivosti v nejtěžší části závodu lepší než Zakarin,“ tvrdí Padrnos.

Hirt tento názor potvrdil výbornými výkony ve třetím týdnu Gira jak předloni (coby lídr CCC 12. celkově), tak letos, kdy se stal cenným pomocníkem Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze, a navrch dostal svolení jít do úniku v královské etapě přes Mortirolo a dojel si v ní pro 2. místo.

V roli lídra pro celkové pořadí se může představit Roman Kreuziger na letošní Tour v dresu Dimension Data, byť více o jeho ambicích po vleklé léčbě jarního zranění napoví až čtvrteční první horský dojezd na vogézskou Planinu krásných dívek.

Právě Kreuziger dosáhl v celkové klasifikaci závodů Grand Tour historicky nejvíce úspěchů ze všech českých cyklistů, skončil pětkrát v Top 10 a pátý na Tour 2013 i Giru 2011. Ovšem je mu už 33 let, už má spíše jiné cyklistické priority, především na ardenských klasikách. Nahradí ho v budoucnu u českých fanoušků ve vůdčí pozici na Grand Tour právě Hirt?

Jan Hirt na rakouském závodu PRO Ötztaler.
Jan Hirt za cílem 14. etapy Gira
Jan Hirt (v popředí vpravo)

GIRO 2017. Jan Hirt ještě v barvách CCC.

„Martinelli není přesvědčený, že to Honza může dokázat, z nějakého důvodu mu nevěří,“ říká Padrnos. „V mých očích by se však na těžkých etapácích jednou mohl prosadit až na bednu, když to psychicky unese. Zadarmo to určitě nebude, musí dál pracovat na časovce, aby dobře jezdil i ty delší, než jaké byla ve Švýcarsku. Když v časovkách dokáže držet pozici v pořadí, bude to jen dobře. Protože on bude vždycky rozhodovat v kopcích. Tam může dělat rozdíly.“

To vše jsou nyní spekulace. Přestoupí? Nepřestoupí? Jan Hirt už zjevně klíčové rozhodnutí učinil. V hlavě má jasno, pro co se rozhodl.

Po 1. srpnu se dozvíme více.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Umí číst hru i tvořit. Welsch Krejčímu drží palce a doufá, že na výkony naváže

19. dubna 2024

Nedávno se přímo do Spojených států vypravil, aby mohl Víta Krejčího vidět v akci naživo a...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...