Skupina EPH Daniela Křetínského loni navýšila tržby na téměř 179 miliard korun. Zisk klesl

kretinsky

Foto: EPH

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský

0Zobrazit komentáře

Pátý nejbohatší Čech Daniel Křetínský nadále posiluje aktiva svého Energetického a průmyslového holdingu (EPH). V loňském roce dokončil několik nových akvizic a zahájil provoz jedné z největších evropských továren na biomasu ve Velké Británii, což skupině zajistilo nárůst tržeb o 16,5 procenta na 178,9 miliardy korun.

Čistý zisk oproti tomu poklesl o téměř 28 procent na 16,1 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA zaznamenal menší propad, když v minulém roce dle výroční zprávy společnosti klesl o 3,2 procenta na 44,6 miliardy korun. Křetínský je v rámci holdingu majoritním vlastníkem s podílem 94 % akcií, který navýšil předloni.

Samotné EPH je pak rozděleno na EP Infrastructure a EP Power Europe, kde první z nich má pod sebou distribuci elektřiny a plynu, jeho skladování, tranzit a teplárenství, a druhý zase těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Pod EPH aktuálně patří celkem 50 různých firem, převážně v Česku a na Slovensku, ale také v Německu, Velké Británii, Polsku nebo Itálii. Všechny dohromady pak zaměstnávají kolem 25 tisíc lidí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym