Chytrý InBody test: Získejte přehled o složení svého těla a zdravotních rizicích

Podíl vody, tuků, bílkovin nebo minerálů v těle má zásadní vliv na zdraví. Běžným měřením, většinou ani u praktického lékaře, skladbu svého těla nezjistíte. Přitom stačí provést jednoduché InBody měření na speciálním přístroji. Jak funguje?

Princip měření pomocí bioelektrické impedanční analýzy

Metodu BIA neboli bioelektrickou impedanční analýzu používají vědci už od 60. let minulého stojí. Stojí na principu působení mírného – pro člověka takřka nepostřehnutelného – střídavého proudu na tělo. Jako odpověď přístroj získá a vyhodnotí tzv. index impedance – elektrický odpor tkání. Z něj vypočte podíl vody a zbylých struktur v těle.

InBody: První komerční analyzátor složení těla na světě

Zatímco první přístroje na principu BIA přinášely jen přibližné výsledky a vyžadovaly korekci pomocí statistických hodnot, InBody dokáže velmi přesně změřit složení jednotlivých částí těla konkrétního člověka. Využívá pokročilé multi-frekvenční měření (DSM-Bia). Měří tak přímo bez využití statistických proměnných podle věku nebo pohlaví.

InBody představil v roce 1996 Dr. Cha jako „první světový komerční analyzátor složení těla“. Dnes ho používají a uznávají odborníci na výživu, sport a celkově zdravý životní styl. Uplatňuje se i v klinických výzkumech založených na sledování změn ve složení těla.

Výhody InBody měření:

  • Mimořádně přesné výsledky
  • Snadné a bezbolestné použití přístroje
  • Během cca 15 minut zjistíte aktuální skladbu
    svého těla a odhad potenciálních rizik

Jak měření probíhá?

Samotné měření trvalo asi 3 minuty. Postavil jsem se na váhu na určené místo, chytl madla a už jen sledoval na obrazovce proces měření. Na konci slečně, která přístroj obsluhovala, vyjely na počítači kompletní výsledky. Vytiskla mi je, předala a hotovo,

říká Jakub, který nedávno měření absolvoval.

inbody ukazka
Ukázka části výsledků InBody testu

Pro přesnější výsledky doporučují odborníci svléct se do spodního prádla, není to však nutností.

TIP: Na měření přijďte nejlépe na lačno. Ani to však není podmínkou. Opakované měření by se mělo provádět za stejných podmínek.

4 principy přesného měření

1. Nezávislé měření trupu a zbytku těla

V trupu má člověk asi 50 % tělesné hmotnosti. Kvantitativní analýza InBody využívá v trupu jiné průřezové plochy než na končetinách, a získává tak přesnější výsledky s ohledem na typ postavy a potenciální zdravotní rizika.

2. Multifrekvenční měření v rozsahu 1 až 1 000 kHz

Metoda rozlišuje odpor vody uvnitř a vně buněk – tzv. intracelulární a extracelulární vodu a to v širším frekvenčním rozpětí než starší typy. Přístroj tak dává přesnější výsledky využitelné například i v nefrologii, diabetologii, kardiologii nebo rehabilitaci.

3. 8bodová dotyková elektroda

Styčné plochy při měření jsou vaše dlaně a chodidla. Přístroj snímá proud a napětí těla celkem na 8 bodech. Kontakty na ruce a noze se sbíhají ve stejném místě – na zápěstí a kotníku. To zaručuje přesné výsledky i pro opakovaná měření s odstupem doby, kdy se třeba postavíte na váhu o kousek dál.

4. Přímé měření bez statistických proměnných

Zatímco starší metody přepočítávaly výsledky skrz statistické ukazatele jako je věk či pohlaví, novější InBody přístroje měří přímo bez použití statistických proměnných.

Co měřením zjistíte?

Pokročilá analýza u dobrých výživových poradců vám dá poměrně přesný přehled o aktuálním složení vašeho těla. Zjistíte:

1. Procentuální podíl 4 základních stavebních látek

InBody metoda pracuje se čtyřmi základními složkami těla – vodou, proteiny, minerálními látkami a tuky. Měřením zjistíte procentuální složení jednotlivých stavebních látek těla. Odhalíte tak rizika související s:

  • Nadbytečným tukem a obezitou
  • Nedostatkem minerálů a osteoporózou
  • Nedostatkem nebo nadbytkem vody
  • Nedostatkem bílkovin a podvýživou

2. Přesné údaje o váze a obvodu důležitých částí těla

Tyto hodnoty jsou důležité hlavně pro srovnávací měření. Informace o obvodu pasu, boků, stehen, ale i hrudníku nebo krku dávají přesnou odpověď o tom, jestli hubnete tuky nebo svaly.

3. Potenciální riziko související se zadržováním vody

Tzv. index retence vody ukazuje, zda vám nehrozí otoky (edémy) a s nimi související onemocnění.

4. Procento nebezpečného nitrobřišního tuku

Žádnou jinou metodou zatím nezměříte tak přesně podíl viscerálního tuku jako právě pomocí InBody.

5. Podíl aktivní hmoty v těle

Důležitá hodnota před začátkem hubnutí i během něj. Čím víc aktivní hmoty máte, tím rychlejší je váš bazální metabolismus. Při srovnávacím měření se zkoumá, zda vám aktivní hmota zůstává – při zdravém hubnutí ztrácíte pouze tuky, nikoli aktivní hmotu. Ta naopak může mírně narůst v důsledku cvičení a úpravy životosprávy.

6. Rychlost bazálního metabolismu

Složení těla napoví také to, jak rychle vaše tělo spaluje. Cílem hubnutí a celkové změny životosprávy je dosáhnout optimální rychlosti metabolických procesů.

7. Doporučená cílová hmotnost, změna svalové hmoty a tuků

Čísla, která vás pravděpodobně nejvíc zajímají, se dozvíte na poslední stránce výsledků. Přístroj vám doporučí vaši optimální váhu s ohledem na stavbu těla a dá návrh ideálních změn tukové a svalové hmoty.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Návod: Jak na domácí měření podkožního tuku?

Jak často měření opakovat?


V těle všechno souvisí se vším

Pokud jste se rozhodli absolvovat InBody měření, pravděpodobně jste na začátku své cesty za krásnějším a zdravějším tělem. Přístroj vám napoprvé „vyplivne“ hodnoty, které vás možná potěší, možná ne. Od výživového poradce nebo trenéra pak dostanete doporučení, co dělat dál.

Na začátku hubnutí, přibírání váhy nebo svalové hmoty doporučují odborníci opakovat měření po 14 dnech až měsíci, pro ověření, že zvolený postup funguje. Udržovací měření potom proveďte podle doporučení odborníka – zhruba do půl roku.

Typy přístrojů

Na ploše nákupních center, fitness ale i v obezitologických poradnách se setkáte s přístroji různé kvality. Přístroje InBody mají několik produktových řad, rozlišených trojmístnými čísly – od 270 až po 770. Čím vyšší číslo, tím kvalitnější měření.

Zorientujte se jednoduše v řadách InBody přístrojů

Kde se nechat změřit?

Záleží, jaké cíle máte. Pokud si chcete jen ověřit hmotnost a další základní údaje, stačí vám měření zdarma na přenosném přístroji. Většinou je potkáte v nákupních centrech, na výstavách, festivalech a dalších veřejných místech.

Případně můžete navštívit výživovou poradnu, kde tyto přístroje mají a zpravidla za poplatek (kolem 800 Kč) vás na InBody změří a výsledky vám vysvětlí.

Seznam míst, kam se můžete objednat na bioimpendační analýzu těla

V průměru se cena bioimpedanční analýzy pohybuje kolem 700 Kč. V rámci nezávazné konzultace s výživovým specialistou ji můžete získat levněji.

  • Buď za 527 Kč (včetně dietního plánu, jídelníčku a bylinného produktu k odbourání tuku)
  • nebo za 200 Kč, záleží na poskytovateli.

KrajMěsto

Jihočeský

České Budějovice, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor

Jihomoravský

Brno, Břeclav, Hodonín, Kyjov, Vyškov, Znojmo

Karlovarský

Cheb, Karlovy Vary

Královehradecký

Hradec Králové, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov

Liberecký

Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Turnov

Moravskoslezský

Bruntál, Frýdek-Místek, Havířov, Karviná, Krnov, Nový Jičín, Opava, Ostrava, Třinec

Olomoucký

Hranice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk

Pardubický

Chrudim, Litomyšl, Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí

Plzeňský

Klatovy, Plzeň, Rokycany, Sušice

Praha

Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 11

Středočeský

Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem, Dobříš, Jesenice u Prahy, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Poděbrady, Příbram

Ústecký

Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec

Vysočina

Havlíčkův Brod, Jihlava, Moravské Budějovice, Třebíč

Zlínský

Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Zlín

Doporučení pro co nejpřesnější výsledky

Měření se hodí pro dospělé i děti od 1 roku věku.

  1. V den měření se vyhněte náročnějšímu
    cvičení.
  2. Nejezte cca 2 hodiny předem, nepijte také větší
    množství vody.
  3. Nesprchujte se těsně před vyšetřením.

TIP: Dámy, nechte měření po menstruaci, kdy jsou hladiny vody v těle stálejší.

InBody test ocení každý, kdo dbá na své zdraví. Můžete se cítit a dokonce i vypadat skvěle, přesto ve vašem těle možná tiká časovaná bomba v podobě nedostatku minerálů, zrádného viscerálního tuku nebo nadbytku vody. Jednoduchým měřením během 5 minut budete mít jasno – včetně doporučení dalších kroků.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.