Patnáctiletá střelkyně vyhrává soutěže a těší se na olympiádu

10. červenec 2019
Adéla Zrůstová má nakročeno k slibné kariéře sportovní střelkyně

Je jí teprve 15 let, na hrách 9. letní olympiády dětí a mládeže v Liberci ale dokázala, že má nakročeno k slibné kariéře sportovní střelkyně. Adéla Zrůstová už v prvním olympijském dni vybojovala zlato a přispěla tak ke konečnému osmému místu Pardubického kraje.

Mladá dívka se ke sportovní střelbě dostala díky svému otci. „Taťka dělá do myslivosti a tak jsem už v šesti letech začala se starou Slávií střílet na dvoře. Pak jsem přešla na malorážku a to jsem střílela myslivecké disciplíny s tátou. A v roce 2016 mě přivedl do střeleckého klubu do Sezemic a tam jsem začala sportovní střelbu,“ popisuje Adéla Zrůstová své začátky.

Tokio ještě ne, Paříž ano

Do rozvoje talentu své dcery ale otec Vlastimil trenérovi nemluví: „Sportovní střelba, to už je speciál. Kdyby to byla broková střelba, tak dejme tomu, tomu on rozumí, ale tohle je něco jiného,“ říká trenér František Čihák a chválou své svěřenkyně nešetří: „Její přístup je úplně špičkový. Taková střelkyně je jedna ze sta. Myslím, si, že má šanci dostat se na olympiádu.“ Tokio to nejspíš ještě nebude, ale do Paříže se snad Adéla podívá.

Střelkyně Adéla Zrůstová

Skloubit kariéru profesionální střelkyně se školou není snadné. „Do školy ani moc nechodím kvůli závodům. Větší závody už jsou na dýl, než jen na víkend. Takže ve čtvrtek už musím odjet. Třeba dějepis jsem nestíhala tento rok vůbec. Ale nějak to zvládám,“ říká Adéla Zrůstová, která bude po základní škole pokračovat na Plzeňském sportovním gymnáziu.

Olympiáda mládeže

Letní olympiáda dětí a mládeže probíhá stejně jako klasické olympijské hry: „V neděli jsme přijeli, bylo zahájení, přišli vlajkonoši, Eva Samková zapálila oheň“, popisuje Adéla.

Samotná soutěž možná není pro nezasvěceného diváka úplně zajímavá, střelci se ale nenudí. „Všechno si připravíme na stavy, následuje 15 minut na nástřel a pak máme 50 minut na 40 ran, to se odstřílí a prvních osm postupuje do finále,“ popisuje Adéla průběh soutěže. Střílí se na vzdálenost deseti metrů, přičemž střed terče má průměr pět desetin milimetru, je tedy velký jako špendlíková hlavička.

Střed terče je velký jako špendlíková hlavička. Trefit ji střelec musí z 10 metrů

Zlato je doma

V Liberci svým fanouškům Adéla pořádně potrápila nervy. „Začínala jsem na sedmém místě, to už jsem si říkala, že jsem to podělala, že už nemám šanci. Pak jsem to nějak dala a bylo mi líto i Báry Dubské, která celou dobu vedla a nakonec byla druhá,“ popisuje Adéla průběh soutěže, která nakonec dopadla, jak nejlépe mohla: „V prvních minutách jsem myslela, že to je sen. Nemohla jsem tomu uvěřit.“

Soutěže v povzdálí prožívá také tatínek Vlastimil: „Jsem hodně nervózní. Když střílí a já tam někde jsem, tak mám zakázáno k ní chodit, aby z toho nebyla nervózní. Takže v předsálí, aby na mě neviděla, sleduji výsledky.“ A na svou dceru je právem hrdý: „Olympijské zlato, byť na malé olympiádě, je pořád olympijské zlato.“

S klasickou vzduchovkou má ta sportovní společný jen princip. Složit ji trvá několik minut
Spustit audio

Související