Dvacáté Letní slavnosti staré hudby s tančícím kávovým servisem a vícesbory začínají

Již ve čtvrtek 11. července začíná jubilejní dvacátý ročník nejstaršího pražského festivalu staré hudby. Letní slavnosti staré hudby tentokrát zahájí ve zvlášť slavnostním duchu koncert s názvem Jubilate Deo, ve kterém spojí síly domácí vokální soubor Cappella Mariana a drážďanská Instrumenta Musica. V kostele sv. Šimona a Judy společně představí monumentální díla určená původně pro velkolepé prostory benátských a saských chrámů. Koncert v přímém přenosu odvysílá Český rozhlas Vltava.

Druhý festivalový večer, který se proběhne 17. července, nabídne rozverné představení pro velké i malé posluchače. Taneční projekt Balet o kávě je dílem polského tanečního souboru Cracovia Danza Ballet a známé choreografky Romany Agnel, která ke spolupráci přizvala pražské Collegium Marianum. Na prknech Divadla ABC, někdejšího sídla satirického Osvobozeného divadla, se v žertovné choreografii představí nejen roztančená kávová zrnka, ale rovnou celý kávový servis. Tanečníci totiž přivezou exkluzivní kostýmy evokující míšeňský porcelán, z něhož kdysi mohl v Café Zimmermann pít i samotný Johann Sebastian Bach. Právě na jeho hudbu se také bude tančit, mimo jiné na jeho slavnou Kávovou kantátu, v níž se představí pěvečtí sólisté Patricia Janečková a Jaromír Nosek.

Artur Zakirov (Les Cavatines), foto LSSH

Program pak pokračuje koncertem s převážně španělským repertoárem dne 22. července v Zámku Troja a vystoupením belgického vokálního kvinteta Utopia v Klášteře sv. Anežky České, kde 25. července uvede program skvosty franko-vlámské renesanční polyfonie. Další projekt zve posluchače opět do Zámku Troje, kde budou tentokrát tón udávat mistři francouzského baroka. V programu nazvaném V zahradách múz se představí pět špičkových francouzských a českých instrumentalistů a skvělá francouzská sopranistka Chantal Santon-Jeffery. Poslední červencový den bude patřit lahodnému souzvuku violy da gamba a loutny v podání dvou virtuosů (Due virtuosi), Vittoria Ghielmiho a Lucy Piancy.

Velkolepý závěr jubilejního ročníku 8. srpna v Rudolfinu pak bude patřit opět francouzské hudbě, tentokrát ve spojení s tancem. Vokální sólisty Katherine Watson (Velká Británie) a Reinouda Van Mechelena (Belgie) doprovodí orchestr Collegium Marianum a taneční sólisté ze soboru Les Cavatines. Pásmo sestavené z árií a instrumentálních kusů Jeana-Philippa Rameaua, Jeana-Marie Leclaira a dalších vzniklo po vzoru představení, jaká se v 18. století hrávala v královském sídle ve Versailles – odtud název Večer pro krále.

Sdílet článek: