Plavci se na prachatickém Huláku pořezali o dlažbu, firma hrany zakryla

  16:00
Jen za červen se plavčíkům na koupališti Hulák v Prachaticích přihlásilo dvacet lidí, že si v bazénech způsobili zranění o ostré hrany dlaždic. Správci areál na dva dny zavřeli a povolali firmu, aby závady odstranila. Ve čtvrtek už má být znovu otevřeno, záležet bude na počasí.

Venkovní koupaliště Hulák v Prachaticích | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V pondělí Hulák uzavřeli už v šest hodin odpoledne, přestože obvykle plavci odcházejí o dvě hodiny později. Musela se vypustit část vody.

„Najatá firma bude zacelovat místa, kde je dlažba porušená, popraskaná, uštípaná nebo opadaná, aby se o ostré hrany nikdo další nezranil. Opravy se budou týkat jak velkého, tak dětského bazénu,“ informovala před opravou ředitelka Sportovních zařízení Prachatice Radovana Kutláková.

Právě ostrá místa v posledních dnech způsobila nezvyklé množství poranění.

„Lidé chodili za plavčíky například s pořezanými prsty na rukou. Od začátku června jsme napočítali asi dvacet nahlášených úrazů. Nemůžeme vyloučit, že další lidé úrazy neoznámili, zranění tak může být více,“ říká Kutláková s tím, že k rychlé reakci vedl právě vysoký počet poraněných.

Dlažba je poškozená hlavně na vstupech do bazénu a u jeho krajů, za který se řada návštěvníků chytá rukama. U jednoho vstupu přidali správci v minulých dnech dokonce ochrannou pásku, aby ho návštěvníci nevyužívali, protože jeden stupeň schůdků celý opadal.

Firma na nebezpečná místa nanášela hladkou hmotu, která má dalším řezným ranám zamezit.

Jde však pouze o dočasné řešení, po sezoně se bude řešit, jak problém odstranit definitivně, aby k podobným situacím nedocházelo každé léto a plavci byli v bazénu v bezpečí.

„Podobné úrazy jsme sledovali už v minulých letech, nikdy jich však nebylo tolik naráz. I proto jsme se rozhodli pro okamžitou nápravu,“ pokračuje ředitelka. Přesné důvody, proč dlažba nedrží, ještě nejsou známy.

„Areál byl na sezonu připravený, obklady byly v pořádku. Pak jsme napustili vodu a od začátku června dorazilo na koupaliště díky teplým dnům velké množství lidí. A dlažba začala opadávat,“ vysvětluje Radovana Kutláková.

Kapacita areálu je až 600 lidí. V letošní sezoně se v některých rekordních dnech protočilo u bazénů až 1 100 plavců.

Autor: