bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve stínu Kakka. Z Kravcova může v Rangers vyrůst hvězda

10. července 2019, 16:33

Ondřej Mach

Pozornost fanoušků slavného týmu se upírá hlavně k druhému muži letošního draftu, trochu v pozadí je tak jiný nadějný hokejista - Vitalij Kravcov. Ruský mladík odehrál povedenou sezonu v Kontinentální hokejové lize a nyní se porve o místo v sestavě Jezdců.

Když mu bylo deset let, řekl mu jeho otec, že pokud chce někdy hrát v NHL, tak se musí naučit jednu věc. „Řekl mi, že se musím naučit anglicky, protože pokud půjdu do USA nebo Kanady, tak budu muset mluvit anglicky,“ vzpomíná Kravcov. „Je to první jazyk na celém světe.“

O devět let později mluví mladý útočník anglicky téměř plynule, dostatečně dobře na to, aby novinářům dokázal odpovědět na pár otázek na červnovém kempu Rangers. Pro Kravcova je to velký pokrok. Když si ho klub před rokem v prvním kole draftu jako celkově devátého vybral, tak anglicky skoro neuměl. 

„Myslím, že to vypovídá o tom, kým je,“ řekl na adresu ruského útočníka generální manažer Jeff Gorton. 

Devatenáctiletý forvard se začal učit anglicky s pomocí své sestry, která studuje na torontské univerzitě. S jazykem mu mimo jiné pomáhali severoameričtí spoluhráči v Čeljabinsku, Ryan Stoa, Christian Thomas nebo Paul Szczechura. 

Kravcov má za sebou vydařený ročník v dresu Traktoru. V 50 utkáních zapsal 21 bodů za osm branek a třináct asistencí, což byl nejlepší výkon mezi všemi hráči do dvaceti let. Pro porovnání, devatenáctiletý Artěmij Panarin nasbíral v sezoně 2010/11 v KHL stejný počet bodů. 

Od minulého měsíce bydlí šikovné křídlo u americké rodiny v Connecticutu. Společně mluví jen anglicky, jeho učiteli jsou i tři synové, kteří hrají hokej. „Potřebuju s těmi kluky mluvit, abych pochopil, co říká trenér nebo mohl mluvit s generálním manažerem,“ ví Kravcov. „Je to pro mě lehčí, že nejsem doma. Komunikace je pak jednodušší.“

Po draftu v roce 2018 na něj byla upřena velká pozornost. Newyorský celek prochází přestavbou, při které měl být Kravcov jedním z nejdůležitějších hráčů. Od letoška je však všechno jinak. Rangers se podařilo draftovat finskou hvězdičku Kaapa Kakka, která zazářila na posledním mistrovství světa na Slovensku. 

Kravcov tak není tolik pod tlakem, mnohem větší očekávání na svých bedrech nese právě finský útočník. V sestavě Rangers je řada nadějných mladých hráčů jako Filip Chytil, Lias Andersson nebo Brett Howden, největší hvězdou je ale bezpochyby Kakko. 

Ruskému útočníkovi s aklimatizací v NHL mohou pomoci krajané Pavel Bučněvič nebo nově příchozí Artěmij Panarin. Jisté však je, že může využít toho, že se na něj neupírá zář reflektorů tolik jako předtím. 

„To, co jsem viděl na kempu, už jsem věděl, tedy že je velmi dobrý,“ říká trenér Jezdců David Quinn. Podle všech indicií tak má devátý muž loňského draftu velkou šanci, aby se 3. října objevil na ledě v Madison Square Garden, kde Rangers odehrají první zápas nové sezony proti Jets. 

„Myslím, že právě tam bude,“ uzavírá Quinn. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.