úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímají univerzitní město v letních měsících zastupitelé, když studenti odjedou domů?

Začaly prázdniny a Olomouci chybí jedna podstatná věc – studenti. Jak vnímají zastupitelé Olomouc v letních měsících, kdy je naše univerzitní město ochuzeno právě o tuto početnou skupinu obyvatel?

Otázka redakce

Začaly prázdniny a z města odjela početná skupina obyvatel – studentů. Jak vnímáte v prázdninových měsících Olomouc? Je něco, co byste na Olomouci v této době změnili?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve  3. července v 16:00, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 10. července do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Jiří Zima (KSČM)

Olomouc má mnoho přívlastků. Je to město historické, kulturní, město sportu. Ale také univerzitní město, kde studuje několik tisíc studentů a ti se přes prázdniny rozutečou do svých domovů.
Olomouc však přes prázdniny není městem duchů. . . Olomouc v těchto letních měsících žije. Mimo turistický ruch, který rok od roku stoupá, jsem napočítal více jak 21 výstav v olomouckých galeriích, muzeích a knihovnách. Dále bych mohl pokračovat akcemi od promenádních koncertů v parku přes koncerty Olomouckých kulturních prázdnin 2019, programy kin a divadel. V neposlední řadě bych mohl končit výčtem nespočetných sportovních akcí. 
Myslím si však, že je v tomto období příliš akcí, které se mnohdy překrývají, a to jak v prostoru tak i v čase. Je to otázka komerce, grantů, či kalendáře? Nikoho bych však neomezoval, někomu se líbí to, někomu zase něco jiného. 

Magda Vanečková (ANO 2011)

Na prázdninové Olomouci bych nic neměnila. To, že se v ulicích města vyskytuje menší množství lidí, určitě není na škodu a mně osobně, vzhledem k tomu, že bydlím v centru, to víceméně vyhovuje. Letní Olomouc má co nabídnout, záleží jen na každém, co upřednostňuje.

Kdo rád tráví horké letní dny u vody, má možnost využít plavecký stadion v centru města, anebo aquapark, který se nachází na periférii, vyznavači přírodního koupání mají možnost navštívit nedaleké Poděbrady. Všude je dostatečné vyžití jak pro děti tak dospělé. 

Máme k dispozici nádherné parky a rozárium s botanickou zahradou, které poskytují útočiště k oddechu. Můžeme se tu schovat před sluncem ve stínu stromů, posedět v krásných zákoutích a  kochat se upravenými záhony. Jediné, co mi zde trochu chybí, jsou volně přístupná pítka pro veřejnost. 

Pro toho, kdo má rád společnost a kulturu, jsou připraveny Olomoucké barokní slavnosti, které nabízí hudbu, film i tanec, nebo Olomoucké shakespearovské léto, či Moravské divadelní léto. 

Prázdninová Olomouc určitě není opuštěným městem a má rozhodně co nabídnout. :)

Jitka Weiermüllerová (ČSSD)

Myslím, že prázdninové měsíce jsou příležitostí, jak do města nalákat specifickou skupinu návštěvníků. Konkrétně mám na mysli turisty hledající zajímavé zážitky, zábavu a gastronomii.

Olomouci se v posledních letech podařilo zavést tradici tvarůžkového festivalu, který je velmi vydařenou akcí. Považuji za vhodné hledat podobná témata. V hanácké kuchyni, kterou jsme zdědili po našich předcích, můžeme najít další skvosty stojící za pozornost milovníků kvalitní gastronomie. V kvalitní nabídce jídla a pití a pohostinnosti našich lidí vidím velkou šanci k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v Olomouci. Naše město je tradičním centrem úrodné Hané. I když na to někdy zapomínáme, právě v tom je náš skrytý potenciál.

Viktor Tichák (Piráti a Starostové)

Olomouc je v České republice unikátní – je to město univerzitní. V době výuky je v Olomouci každý pátý člověk student. Když pak stotisícové město ztratí 24 tisíc studentů, je to samozřejmě znát, i když univerzita sama v posledních letech začala využívat potenciál letních měsíců a i letos hostí každá fakulta mnoho různých letních škol, kurzů a akcí. Spící město je samozřejmě na jednu stranu (především pro místní obyvatele) příjemné – ulice v centru často zejí prázdnotou, hospody používají pro každý všední den své nedělní otvírací doby. Setkal jsem se i s názorem "v Olomouci turisty nechceme", motivovaným strachem, aby to u nás nevypadalo jako na Staroměstském náměstí v Praze. 

Přesto se kloním k názoru, že je Olomouc městem nevyužitých možností. Z finančního hlediska by větší turismus (stačila by bohatě dvacetina Staromáku) pomohl opravit chodníky, a kdyby se hospody a další menší místní podnikatelé dočkali trochu více letních tržeb, jistě by byli rádi. Velmi proto fandím letním festivalům jako např. Olomouckým barokním slavnostem, které mají potenciál přilákat stovky návštěvníků a mohou městu pomoci pomalu se vydat cestou Litomyšle či Karlových Varů. Do Litomyšle se pravidelně už řadu let o prázdninách vždy v pátek odpoledne sjíždějí rodiny ze širokého okolí, aby v centru města shlédli pravidelné divadlo pro děti. V Litoměřicích dobrovolníci provázejí po městských památkách nikoli ve vyhrazené dny, ale po celé prázdniny. Se značkou "Olomouc – barokní perla Moravy" má ostatně i kulturní politika stávající koalice velké plány. Budeme toto snažení podporovat.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na doraz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Na dotaz redakcen neodpověděl.

 

 

 

 

Jan Holpuch (ODS)

Na doraz redakce neodpověděl.







 

Stanislav Flek (hnutí spOLečně)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, politická korida, studenti

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.