Čeští europoslanci obsadili tři místa ve vedení výborů. Liberálové zablokovali polskou expremiérku

V boji o místa ve vedení výborů Evropského parlamentu uspěli i Češi. Luděk Niedermayer z TOP 09 a Jan Zahradil z ODS obsadili křesla prvních místopředsedů hospodářského výboru, respektive výboru pro mezinárodní obchod. Europoslankyně za hnutí ANO Martina Dlabajová se stala řadovou místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. V některých výborech se hlasování zkomplikovalo. Žádné předsednické křeslo český zástupce neobsadí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:00 10. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Martina Dlabajová (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Jan Zahradil (ODS)

Zleva: Martina Dlabajová (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09) a Jan Zahradil (ODS) | Foto: Evropský parlament | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Liberální frakci Obnova Evropy, do které patří i hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, se podařilo zablokovat kandidaturu polské expremiérky Beaty Szydlové z vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) do čela výboru pro zaměstnanost. 

Šanci stát se místopředsedou tohoto výboru má Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL. Po nezvolení Szydlové bylo hlasování odloženo. Vyjednávání budou pokračovat.

Česko má poprvé v historii dva místopředsedy Evropského parlamentu, uspěli Charanzová a Kolaja

Číst článek

Krok liberálů kritizoval na Twitteru europoslanec z ODS Alexandr Vondra. Je podle něj „v přímém rozporu s tradicí poměrného zastoupení ve vedení výborů“. Frakce Evropští konzervativci a reformisté, jejímž členem je ODS, zahrnuje i polskou stranu Právo a spravedlnost.

Obnova Evropy dopředu avizovala, že nepodpoří žádné kandidáty polské PiS i maďarské vládní formace Fidesz, tedy vládních stran v zemích, které mají v EU potíže s kvalitou právního státu.

Podle Zahradila byli ve středu podobným způsobem odmítáni i další lidé z protiimigračních formací, třeba ze španělské strany Vox či německé AfD, kandidující na místopředsednické funkce ve výborech EP.

Luděk Niedermayer byl se zvolením prvním místopředsedou hospodářského výboru spokojen. „Myslím si, že budu mít velmi dobrou možnost se podílet na oblastech, které mě zajímají, tedy fiskální stabilita, daně, fungování eurozóny, na tu práci se samozřejmě velmi těším,“ uvedl.

Dlabajová post místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu zastávala už v předchozím volebním období. „Toho, že mě kolegové potvrdili jako místopředsedkyni výboru pro rozpočtovou kontrolu, si velmi vážím. Beru to jako ocenění mé práce,“ sdělila Dlabajová. Výbor, v němž působí, v minulém volebním období řešil mimo jiné otázku možného střetu zájmů premiéra Babiše.

Zahradil se na působení ve výboru těší. „Čeká nás ratifikace obchodních dohod EU s Vietnamem a zeměmi Mercosur, dokončení obchodních jednání s Austrálií a Novým Zélandem, nový start jednání s USA a mnoho dalšího,“ uvedl europoslanec, který dříve neuspěl v kandidatuře na předsedu Evropského parlamentu.

Předsedové a místopředsedové 20 výborů a dvou podvýborů EP jsou voleni na dva a půl roku.

Návštěva kandidátky

Kandidátka na šéfku Evropské komise Ursula von der Leyenová se ve středu v europarlamentu pokoušela získat podporu pro svou nominaci. Uvedla, že chce zpřísnit boj proti klimatickým změnám. Klimatické neutrality chce dosáhnout do roku 2050.

„Dochází nám čas, musíme jednat. Chci, aby Evropa byla prvním klimaticky neutrálním kontinentem,“ prohlásila Ursula von der Leyenová. Zpřísnit chce také už dříve dohodnuté emisní cíle pro rok 2030.

Von der Leyenová to prohlásila na jednání liberální frakce Obnova Evropy, kde se uchází o podporu. Liberálové ji podmiňují mimo jiné reformou ve způsobu volby příštího předsedy Evropské komise.

Kromě boje s klimatickou změnou dále europoslancům mimo jiné slíbila, že se zaměří na dodržování zásad právního státu, digitalizaci a konkurenceschopnost.

Hlasovat pro Von der Leyenovou otevřeně slíbili zatím jen lidovci, byť se způsobem její nominace nesouhlasí. Frakce socialistů a zelených ještě o svém postoji jednají.

Viktor Daněk, lac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme