10.07.19 Život s kočkou

7 tipů, jak připravit kočku na příchod miminka

Aby si kočka na nového člena rodiny rychle zvykla, nepodceňujte přípravy. Už během těhotenství můžete udělat pár věcí, které jí tu velkou změnu ulehčí.

1. Ještě než si dítě přinesete domů, vystavte po domácnosti hračky a kojenecké potřeby. Umístěte na své místo i kočárek a postýlku, ale nedovolte kočce lehat si do nich. Můžete koupit síťku, která jí v přístupu zabrání, nebo v blízkosti těchto míst položte hadřík napuštěný přípravkem na odpuzování koček. Tím, že jí to nebude vonět, přestane tam chodit.

2. Pokud má kočka přístup do vaší postele, zakažte jí tam chodit ještě dříve, než se dítě narodí. Neměla by si zákaz spojit s miminkem

3. Pouštějte doma nahrávky dětského křiku, aby si zvykla na nové zvuky.

4. Přineste z porodnice látkovou plenku s vůní vašeho dítěte, ať má kočka příležitost si ji očichat a prozkoumat nový pach ještě dříve, než s miminkem přijdete domů.

5. Po příchodu z porodnice, nechte kočku, ať si novorozeně prohlédne a očichá. Na kočku vlídně promlouvejte a miminko jí „představte“. Nenechávejte však dítě s kočkou bez dozoru.

6. Kočce se snažte věnovat stejně jako dřív. Možná i o něco víc. Mazlete se s ní, hrajte si, často na ni promlouvejte, dávejte jí oblíbené pochoutky. Dejte kočce najevo, že ji máte pořád stejně rádi, i když je tu nový člen. Neměla by začít žárlit nebo se cítit odvržená.

7. Aby měla kočka svůj potřebný klid, vyhraďte jí doma oblíbené místo, kde bude mít klid na spánek a nikdo ji nebude obtěžovat. Kočka by měla mít svůj úkryt, kam se může schovat, když na ní pohybu a hluku bude moc.

Foto: publicdomainfiles.com