Zaměstnanci dostanou více při nemoci

Výplata

Poslanecká sněmovna zamítla návrh na odložení zrušení karenční doby, na co se tedy budou moci čeští zaměstnanci těšit? Již od července dostanou při nemoci více peněz. Pojďme se podívat i na další změny.

Peníze za nemoc od prvního dne

Jde o největší novinky. Karenční doba, která provázela každé stonání zaměstnance bude od července pryč. Původně mělo dojít k jejímu zrušení spolu s elektronickou neschopenkou. Její fungování se však odkládá, to se však netýká karenční doby. CO to tedy v praxi znamená? Zaměstnanci budou dostávat náhradu mzdy při nemoci i za první tři dny marodění. Určitě to bude znamenat zvýšení nákladů pro zaměstnavatele. Ti by měli být uspokojeni alespoň dílčí kompenzací, kdy se jim snižuje pojistné o dvě desetiny procentního bodu, které jsou povinni platit za zaměstnance na nemocenské pojištění. Z původních 2,3 % se tak stane 2,1 % a zároveň se celkové pojistné placené zaměstnavatelem sníží u 25 % na 24,8 %.

Dopadne změna i na OSVČ?

Možná se, pokud jste OSVČ, ptáte, zda něco nová situace přinese i vám. Poslední část textu výše hovoří o odváděném pojistném. To je však pro zaměstnavatele i OSVČ stejné. Proto se pro OSVČ, které se podílí na nemocenském pojištění, také snižují povinné odvody z 2,3 na 2,1 %. Novela navíc řeší i to, že začnete stonat před účinností zákona, ale až do doby, kdy už bude nová úprava platná. V přechodných ustanoveních se dozvíte, že v takových situacích se budou výpočty počítat ještě podle starých pravidel. To znamená, že získáte na náhradě mzdy více peněz, až když začnete marodit po nabytí účinnosti novely.

Paušální daň? Na tu si podnikatelé počkejte!

Asi takový je vzkaz zákonodárců, kteří ještě před nějakým časem ústy ministryně Aleny Schillerové a Andreje Babiše deklarovali záměr takovou možnost pro neplátce DPH zavést. Podnikatelé již počítali s tím, že v roce 2020 bude paušální daň spuštěna. To se však odkládá. Ministryně financí to odůvodňuje i nedostatečným IT zázemím. Dodává, že spuštění se dočkají podnikatelé během roku. To je však dle odborníků i mnohých politiků nevhodné k daňovým změnám. Paušální daň by měla vypadat asi tak, že podnikatelé s ročním příjmem do milionu korun, budou moci platit jednu paušální částku měsíčně, která v sobě bude zahrnovat pojištění i daně. Výsledná měsíční platba by neměla být vyšší jak pět a půl tisíce korun.

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.