Jak vydělat fotografováním

Jak vydělat peníze fotografováním: Fotobanky

Rubrika článkuJak fotit 10.07.2019

Fotografování není nejlevnější koníček. Ceny objektivů a příslušenství se mohou vyšplhat do statisíců a to ani nemusíte být profesionální fotograf. Ceny teleobjektivů vhodných pro focení přírody a sportu se dají lehce srovnat s cenami nového automobilu. Pokud už nějakou dobu fotíte, možná vás napadlo, že by bylo fajn si vydělat nějaké peníze pomocí vašeho fotoaparátu zpět. Připravil jsem tedy články, jak vydělávat pomocí fotoaparátu. Dnes se podíváme na fotobanky.

1. Kolik fotobanka reálně vydělá peněz? 

Focení do fotobanky je asi nejlepší způsob, jak začít vydělávat focením, aniž byste se museli starat o cokoli jiného. Výdělky z fotobank jsou okolo 20 centů, tedy okolo 5 korun za jednu fotografii. Hned na začátek si ale řekněme, že aby vás fotobanka uživila, musíte mít v portfoliu okolo 10 000 vysoce kvalitních fotografií. A tohoto výsledku dosáhnout je běh na dlouhou trať nebo na půl roku volna v práci. Když ale nebudete čekat a prostě začnete, za pár let se třeba dostanete na několik tisíc korun měsíčně a můžete si za to nakupovat třeba nové objektivy nebo foťák a nezatížíte tím rodinný rozpočet. 

Jak vydělat fotografováním

 

2. Dostanete zpětnou vazbu

Fotobanky jsou skvělá příležitost, jak přičihnout ke světu profesionální fotografie a jak se dostat do „společnosti“ špičkových redaktorů foto obsahu. Ti každou vaši fotografii ručně zkontrolují a napíšou komentář ve stylu: „Špatná kompozice“ „Nevhodné osvětlení“. Dostáváte zpětnou vazbu od skutečných profíků, což je mnohem cennější než zpětná vazba od dalších nadšenců do fotografie. 

Jak vydělat fotografováním

3. Naučíte se přemýšlet v konceptech

Fotografování není jenom o tom, jaký mám objektiv a tělo fotoaparátu. Důležitá je nápad. Naučit se vyprávět obrazem. A přesně toto vás focení do fotobanky naučí. Zkuste si například do fotobanky shutterstock zadat heslo „fear“ – strach. Tato emoce je velice abstraktní a pochopitelně ani nejde vyfotit. Podívejte se ale na výsledky vyhledávání. Je mnoho způsobů, jak může fotograf vyjádřit určité abstraktní pojmy obrazem. Fotobanky vás prostě naučí, že fotografií můžete vyprávět příběh beze slov. 

Jak vydělat fotografováním

4. Zlepšíte svoji technickou úroveň

Pokud se vám fotografování do fotobanky zalíbí, dříve nebo později začnete hledat způsoby, jak být lepší. Jak mít nejenom dobré nápady ale také špičkovou exekutivu. Začněte se učit nové fotografické postupy a experimentovat. Skvělým pomocníkem jsou v tomto případě tzv. lighting diagramy. A co je na tom nejlepší? Celé to bude mít smysl. Nakonec fotografie nahrajete do svého účtu a dříve nebo později se některá z nich stáhne a vy za ní dostanete peníze.

Jak vydělat fotografováním

Není na co čekat. Pokud vás fotografování baví, prostě si založte účet a zkuste to. Nečekejte, že zbohatnete přes noc ale věřte mi – když se po nějakém čase objeví na vašem účtu prvních 0,25 centů za staženou fotografii, je to naprosto skvělý pocit a dostanete zase novou motivaci se svému koníčku více věnovat s tím, že fotky nebudou jenom mizet v šuplíku ale bude to mít vyšší smysl. 

 

Komentáře

Autor článku

Filip Obr

Autor článku je Filip Obr contributor New Yorské fotobanky Shutterstock. Jeho webové stránky jsou interiérový fotograf

 

Mohlo by vás zajímat

Jan Zemánek: „Do modelky se musím platonicky zamilovat.“

Milovník hudby, přírody a volnosti. Tak o sobě mluví fotograf – samouk, který posledních 7 let fotografuje portréty, z toho tři-čtyři roky téměř pouze glamour. Jeho jméno je Jan Zemánek. Snímky, které fotí jsou nádherné a šokující zároveň. Tímto článkem vám nabízíme vhled do jeho současné tvorby   Jaký byl vývoj témat, která se před […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 20.04.2016
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit
Jak fotit siluety

Jak fotit siluety

Při tomto slově se mi nevybaví nic jiného než zeď komnaty šíleně smutné princezny, kterou siluety pokrývají od stropu až ke koberci. A toto je základ i fotografické siluety, která může sloužit k vyjádření dramatu, tajemství a emocí. A jako bonus je relativně snadné ji vytvořit.   1. V první řadě vhodný objekt Základem pro vytvoření […]

Autor článku Karolína Herzogová Datum článku 10.12.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit Lidi V přírodě Ve městě

Jak fotit na samospoušť

Proč by měl na fotkách někdo z party chybět, když tu máme skvělou funkci – samospoušť! Ovšem stejně tak jako ostatní fotografické techniky, i fotografování na samospoušť má svá pravidla. Pojďme se podívat na pár tipů, jak dostat z Vašich fotek to nejlepší! 1. Vyberte vhodné pozadí Než začnete nastavovat fotoaparát, porozhlédněte se důkladně kolem […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 17.01.2013
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Jak fotit

Budu pro ně spojenec nebo mi uříznou hlavu? Rozhovor s Janem Šibíkem

Jana Šibíka asi netřeba dlouze představovat. Reportážní fotograf, jehož fotografie se objevují v mnoha médiích v České republice i po celém světě. Za svého života podnikl přes 200 cest po celém světě, aby svébytným způsobem zaznamenal nejvýznamější údálosti 20. a 21. století. V československém  Word Press Photo je držitelem více než 45 ocenění. Jan Šibík […]

Autor článku Filip Obr Datum článku 30.12.2014
Komentáře k článku komentářů Rubrika článku Rozhovory