Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil tresty za loupežnou vraždu, 90letého muže trojice udusila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Mnohaleté tresty za dvě loupežná přepadení seniorů na Blanensku a Brněnsku potvrdil Nejvyšší soud. Jeden útok skončil vraždou. Výjimečný trest 23 let vězení si odpyká Michal Cvan. Komplicové Simon Baier a Jozef Minár dostali 18leté tresty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Simon Baier, Jozef Minár a Michal Cvan u brněnského soudu.

Článek

Dovolání obžalovaných bylo odmítnuto, řekla ve čtvrtek Eva Angyalossy, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance. Odůvodnění zatím není v databázi Nejvyššího soudu dostupné.

Tresty jsou souhrnné. Případem se dvakrát zabýval odvolací Vrchní soud v Olomouci. Napoprvé trojici uložil sedm, devět a 11 let, část případu týkající se vraždy však vrátil krajskému soudu. Napodruhé už vrchní soud souhrnné tresty potvrdil a označil za přiměřené okolnostem.

Oba útoky se odehrály na konci roku 2015. Muži nejprve přepadli třiašedesátiletého muže v Lysicích na Blanensku, jehož dům si dopředu vytipovali. Za použití surového násilí a výhrůžek si vynutili vydání platební karty i s PIN kódem, peněz a zlatých řetízků. Muže nechali svázaného. Později jej našel jeho bratr.

Lup prodali

O několik týdnů později si lupiči vyhlédli devadesátiletého muže v Ivančicích. S kuklami na hlavách, s pistolí a elektrikářskými páskami vnikli do jeho domu. Když volal o pomoc, svázali ho a bili, nakonec udusili.

Z domu trojice ukradla dvoje hodiny a sadu stříbrných příborů, lup druhý den prodali v zastavárně. Minár tvrdil, že se na vraždě nepodílel, prý byl ve vedlejší místnosti, kterou prohledával.

Justice při výměře trestu brala v potaz kriminální minulost všech obžalovaných. Cvan byl třikrát soudně trestaný za loupež, Minár byl trestán dvanáctkrát. Naopak u Baiera jako jediného soudy zohlednily jeho lítost, snažil se také uhradit škodu poškozeným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám