Kup dům, zapři syna a nezblázni se ze slávy. Diego Maradona je smutná dokumentární gangsterka

11. červenec 2019

Jméno Asif Kapadia znají díky jeho dokumentům i ti návštěvníci kin, které nonfikční filmy jinak nezajímají. Jeho portréty závodníka Ayrtona Senny nebo zpěvačky Amy Winehouse mu získaly Oscara i renomé tvůrce, který dokáže z archivních záběrů vystavět film, jehož dramatičnost si v ničem nezadá s fikcí. Něco podobného lze říct taky o filmu Diego Maradona – posledním dílu dokumentární trilogie o velikánech, kteří museli bojovat s dopady extrémní slávy.

Základem portrétu nejslavnějšího argentinského fotbalisty jsou archivní materiály, které vznikaly od roku 1981 na popud tehdejšího hráčova agenta. Exkluzivní a dosud neznámé záběry doplňuje Kapadia i z dalších zdrojů a ilustruje je voiceovery, které v současnosti nahrával jak se samotným Maradonou, tak bezpočtem lidí, kteří měli na jeho život zásadní dopad. Osu zde tvoří léta, která Maradona strávil v italské Neapoli a tamním vysmívaném klubu, který v souladu se svým vlastním příběhem mladíka z chudých poměrů vyzdvihl k trofejím a globální slávě.

Z dokumentu Diego Maradona

Kapadia účelně vykresluje příběh zprvu ztraceného mladíka, který se snažil vydělat fotbalem dost peněz pro svou rodinu a následně neunesl svody globální adorace. Maradona začal svůj blyštivý příběh doplňovat o temné odstíny vazeb na mafii, drogové závislosti či naprosté nevyzpytatelnosti v chování k těm nejbližším. Dokument tak spojuje příběhová linie o tom, jak nadějného a dobrosrdečného Diega zcela ovládla persona globální superhvězdy Maradony.

Z dokumentu Diego Maradona

Pro docenění filmu není třeba být fotbalovým fanouškem, přestože Kapadia samozřejmě pracuje i s bezpočtem momentek z různých utkání. Diváci se dočkají legendárních gólů z utkání Argentiny proti Anglii, ale i excesů, které se Maradonovi nevyhýbaly ani na hřišti. Jako z jiného světa pak působí odhalení toho, jak byl tehdy už nenáviděný fotbalista schopný střídat několikadenní kokainové tahy s vrcholovým sportem. A přestože Kapadia vytahuje i ty nejznámější z Maradonových úletů, daří se filmu vyprávět příběh a nacházet souvislosti, které jdou daleko za rámec ohraných mediálních příběhů.

Po jakých cestách se vydává režisér Asif Kapadia, aby vykreslil příběh sportovce, na kterého má každý svůj názor? Je Diego Maradona v něčem překvapivý? Pusťte si recenzi nového dokumentu od Viktora Paláka.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.