Mrazivé příběhy: Nejslavnější poslední slova před smrtí

David Šohaj

Na fenoménu posledních slov před smrtí je něco hrůzostrašného, ale zároveň i tak trochu posvátného. Myšlenka na smrt je děsivá a s ní přichází i celá řada nezodpovězených otázek. Jsou poslední slova opravdu tak důležitá? Každý z nás by asi chtěl jako úplně poslední pronést nějakou tu moudrost pro další pokolení, ne vždy se to ale samozřejmě povede. Na druhou stranu nám ale i novodobá historie přináší celou řadu pestrých příkladů, ve kterých poslední slova vstoupila do povědomí široké veřejnosti.

Todd Beamer

Mladý Američan Todd Beamer byl pasažérem komerčního letu United Flight 93. Jednalo se o vnitrostátní linku z Newarku do New Jersey. Nechvalně proslulého dne 11. září roku 2001 toto letadlo unesla čtveřice teroristů a nasměrovala jej na cíl – hlavní město Spojených států Washington D.C. Někteří pasažéři se ale hrdinně rozhodli útočníky přemoci a při jejich souboji se letadlo zřítilo u Shankshville v americkém státě Pensylvánii. Asi 240 kilometrů od Washingtonu. Všichni na palubě zahynuli. Todd Beamer byl právě jedním z těch, kdo zpětný útok inicioval. Ještě než se spolu s ostatními vrhl do pilotního kokpitu, aby teroristy přemohli, zatelefonoval si – a jeho poslední zaznamenaná slova jsou: „Are you guys ready? Let’s roll! (Jste připraveni lidi? Pojďme to rozjet!)“ Skutečný americký hrdina.

Jimi Hendrix

Legendární kytarista a hudebníka Jimi Hendrix nesmazatelně ovlivnil hudební scénu minulého století, a i dnešní umělci jej hrdě označují za svou největší inspiraci. Když byl nalezen mrtev, na jeho posteli ležel papír s básní, kterou patrně sepsal v bezprostřední blízkosti smrti. Nejzajímavější je její poslední věta: „The story of life is quicker than the blink of an eye, the story of love is hello and goodbye, until we meet again. (Příběh života je rychlejší než mrknutí oka, příběh lásky je ahoj a sbohem – dokud se nesetkáme znova.)“

George Best

George Best (1946-2005) byl bezesporu nejlepším fotbalistou své generace a podle samotného Pelého i největším fotbalistou světa. Jeho neuvěřitelný talent byl patrný už od raného mládí. Když jej později zahlédl náborář slavného týmu Manchester United, bylo hned jasno. Stejně jako fotbalu ale holdoval i ženám a alkoholu. A právě nadměrné pití jej nakonec stálo život. Jeho poslední slova jsou tak zvlášť mrazivá: „Don’t die like I did. (Neumírejte stejně jako já.)“ Docela tvrdé ponaučení.

Elvis Presley

Elvis Presley byl právoplatným králem rokenrolu. Dokonce se stal jedním z toho mála lidí, u nichž nemusíte vyslovovat příjmení. Všem Elvisům, kteří (možná) čtou tento článek, se tímto omlouváme. Ale Elvis zůstane prostě navždy už jen jeden. Tento citát nepředstavuje králova opravdová slova před smrtí, jedná se ale o závěrečná slova, která pronesl po svém úplně posledním koncertu. Elvis se s fanoušky rozloučil velmi symbolickou frází: „I hope I haven’t bored you. (Doufám, že jsem vás nenudil).“