Pavel Bárta
11. července 2019 • 13:34

Samet na ruský způsob. Sbornou má vrátit na vrchol asistent Kudašov

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekali to, přesto nechápou. Ruskou sbornou už nepovede Ilja Vorobjov, končí taky v SKA Petrohrad. Na pozici hlavního povýšil jeho 47letý asistent Alexej Kudašov. Tamní média přinesla tyhle informace ještě dřív, než byly oficiálně potvrzeny. Ano, po mistrovství světa se dalo se změnami počítat. Jenže k nim nedošlo hned, nýbrž až měsíc a půl po turnaji. Kouč padl, nicméně převrat proběhl sametově. Vorobjov má zůstat v trenérském štábu, hlavní slovo však bude mít nástupce.



Důvodů Vorobjovova nuceného seskoku by se našlo víc. Zejména tedy třetí místo na šampionátu, které pro jeden z nejsilnějších výběrů v ruské historii znamenalo propadák. S Kučerovem, Ovečkinem, Malkinem, Kuzněcovem, Gusevem, Kovalčukem a dalšími hvězdami jela sborná do Bratislavy jedině pro zlato. Pro nic jiného. Ještě předtím v play off KHL zase našlapaný Petrohrad pod vedením stejného kouče vypadl už v semifinále Gagarinova poháru po šesti zápasech s moskevským CSKA. Cíle klubu byly přitom taky jen ty nejvyšší.

Na mistrovství světa ruský Tým snů vypadl ze hry o zlato po souboji s bezejmennými Finy, kteří se nakonec senzačně stali mistry světa. Rudá komanda vytěžila bronz, a to hlavně díky famóznímu brankáři Andreji Vasiljevskému.

Hráči se po turnaji vyjadřovali diplomaticky, četné zdroje znalé poměrů v ruském národním týmu ale tvrdily, že Vorobjov byl během turnaje mužem, který vládne, ovšem neřídí. Větší vliv na rozbor hry a volbu taktiky prý měli jeho asistenti. Podobně to vypadalo údajně i v SKA při play off.

Ke členům Vorobjovova štábu patřil právě Alexej Kudašov. Bývalý útočník jako hráč nikdy nebyl hvězdou. Ale za Rusko nastoupil na třech šampionátech, prošel rozličnými soutěžemi, včetně NHL, finské ligy, německé DEL, získal celkem tři tituly včetně Gagarinova poháru, hrál pod veličinami jako Vladimir Jurzinov, Pat Burns, Vjačeslav Bykov či Oleg Znarok, za jehož žáka je považován a s nímž se poznal v Dynamu Moskva. Právě hráčskými osudy ho taky dost připomíná.

Jako trenér pak úspěšně vedl týmy Mytišči a Jaroslavle. V minulé sezoně vedle reprezentace zastával podpůrnou roli i v Petrohradě. Na událostech posledních dní je patrné, že mocný klub a sborná jsou vlastně spojené nádoby.

Vorobjov před rokem prohrál na šampionátu čtvrtfinále, letos nedovedl sbornou ani do finále. Po jeho selhání nastupuje muž považovaný za hokejového fanatika. Kudašov má vedle SKA vrátit na vrchol i národní mužstvo a vyhrát příští olympiádu. „Je to mladý a nadějný trenér, získává zkušenosti. Uvidíme, jak se předvede,“ pravil Vladimir Pljuščev. Sám jako trenér sborné přežil jedinou sezonu 2002/03.

Další bývalý kouč ruské reprezentace Vjačeslav Bykov v přeskupení nespatřuje žádnou logiku. „Vorobjov s Kudašovem spolupracovali v jednom klubu i v národním týmu. Už proto se dá takový přesun těžko pochopit. Pokud dva lidé pracují ve stejném týmu, dochází k neshodám. Je to tvůrčí proces, kdy hledáte společné řešení. Ale to nakonec musí uspokojit oba. Těžko komentovat takovou změnu. Určitě existují důvody, kvůli kterým byli nuceni si předat moc, mohlo v tom být něco osobního, ale nevím,“ pravil trenér, který sbornou dovedl v letech 2008 a 2009 k titulu mistrů světa.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud