InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Pondělní zastavení s pohádkami tisíce a jedné noci

    pondělí 13.5 16:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna Za Parkem

  • Absolventský koncert

    pondělí 13.5 17:00 - ZUŠ - hrad, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Basketbalový klub Strakonice představil nový výbor. Jaké má vize?

 Autor: Jan Petráš

    Autor: Jan Petráš

STRAKONICE - Přestože si basketbalistky, které tedy zrovna nereprezentují, užívají zaslouženého volna, jejich trenéři rozhodně nezahálejí. V plném proudu jsou přípravy na novou sezonu, která bude pro BK Strakonice v něčem nová. Po osmnácti letech totiž dochází ke změně vedení. I proto se trio Jiří Johanes – Petr Martínek – Jaroslava Bernasová, které by mělo tvořit nový výbor, rozhodlo svolat na poslední červnový čtvrtek valnou hromadu. Ta se uskutečnila v Dudák Měšťanském pivovaru Strakonice, ale protože rtuť teploměru přesahovala tropickou třicítku, všichni se sešli v příjemném chládku pivovarského sklepa.

Jiří Johanes, šéf SCM BK Strakonice a budoucí předseda klubu: „Nejprve bych z pozice šéfa centra strakonického Sportovního centra mládeže zhodnotil uplynulou sezonu. Vůbec poprvé v historii se nám stala nemilá věc, že se nám podařilo sestoupit z nejvyšší soutěže kadetek, takže jsme v uplynulém ročníku podřídili vše tomu, abychom se vrátili mezi elitu. Podařilo se nám to, navíc s parádní bilancí. Bez porážky jsme ovládli jak základní, tak finálovou část celostátní ligy a i kvalifikaci. Ukázali jsme, že se jednalo o momentální zakolísání a nešťastnou souhru náhod. Juniorky se pak umístily desáté, takže se udržely v extralize. Co se týče změn ve vedení klubu, tak končí prezident Miloš Balák po dlouhých osmnácti letech a s ním i generální manažer Eduard Gaisler. Vše se stvrdí na valné hromadě, která by měla proběhnout 15. nebo 18. července. Na většině věcí jsme domluveni. Máme připravenou variantu, že nový trojčlenný výbor, který ukládají stanovy, bude fungovat ve složení já – Petr Martínek – Jaroslava Bernasová. V posledních dvou letech jsme vedli klub i po finanční stránce, takže myslím, že jsme získali nějaké zkušenosti a víme, jak fungovat nejen po sportovní stránce. Filozofii budeme mít podobnou, ale budeme se ji snažit více naplňovat činy. To znamená, že s dětmi budeme pracovat od malička a vyvrcholením práce bude účast v nejvyšší soutěži žen. Je to pro ně vize, že mohou dojít nejvýše, protože si během těch deseti až dvanácti let musí odpustit spoustu radovánek. Máme v plánu, abychom se v ŽBL od výsledků, které se někomu mohly zdát úsměvné, dostali do kategorie slabšího průměru, abychom mohli s polovinou soupeřů hrát basketbal. Chceme tedy první tým mírně posílit a práce v mládeži bude v podstatě stejná. Chceme také zapracovat na spolkovém životě, takže jsou v plánu společné akce. Začali jsme už dokošnou a další budou oslavy 80 let strakonického basketbalu, které proběhnou v termínu 6. – 7. září. Uskuteční se turnaje dětí, zápasy strakonických i mimostrakonických hvězd a galavečer."

 

Petr Martínek, trenér extraligových žen: „V Ženské basketbalové lize startovalo jedenáct týmů a my jsme s nelichotivou bilancí jedna výhra – třiadvacet porážek obsadili poslední místo. Na tom se velmi podepsalo to, že jsme se museli obejít bez nejzkušenější hráčky Aleny Jeništové, jež má 30. srpna termín porodu. Přejeme jí, aby všechno dobře dopadlo a aby se ještě mohla vrátit na basketbalovou palubovku. Ve druhé části sezony jsme odehráli několik zajímavých zápasů, především se soupeři z chvostu tabulky, ale bohužel jsme už byli bez naší vůdkyně a k tomu chyběla zkušenost. Nebyli jsme schopni vzdorovat celou dobu, v závěrečných minutách jsme vždy utkání ztratili. Přesto sezonu hodnotím pozitivně, protože mladé hráčky získaly cenné zkušenosti, které mohou v budoucnu zúročit. Bylo pro nás důležité, že žádný z prvoligistů nereflektoval na postup do vyšší soutěže, takže jsme v nejvyšší soutěži setrvali."

 

O hodnocení uplynulého ročníku z pohledu týmů, které spadají pod Sportovní středisko se postarala jeho šéfka Jaroslava Bernasová: „Všechny minižákovská družstva se jako po několik let dozadu zúčastnila mistrovství České republiky, kde si počínala velmi dobře. Mladším žákyním nešťastně unikl postup do extraligy, ale i tak vyhrály svoji skupinu žákovské ligy a následně bez problémů zvládly i kvalifikaci o ligu starších žákyň, kterou jsme pořádali. Starší žákyně pak postoupily z žákovské ligy do extraligy, kde po celou dobu předváděly skvělé výkony, což jim zajistilo účast na mistrovství České republiky. Tam nám to skoro zacinkalo, ale i čtvrté místo v této kategorii je obrovským úspěchem. Myslím, že to uznali i ostatní trenéři, že jsme díky kolegovi Johanesovi hráli moc pěkný a rychlý basketbal. Z tohoto družstva si o pozvánku do reprezentačního výběru do patnácti let řekla Adéla Junková, která společně s naším národním týmem vyhrála prestižní turnaj v Litvě. Myslím, že tam podala velmi dobré výkony, což nám oficiálně potvrdil i trenér Petr Kapitulčin. Pro Strakonice je to úspěch a je to dáno tím, že máme celou tu pyramidu – od nejmenších až po ženy. Ostatní, daleko větší města, nemají takové zastoupení v soutěžích jako my."

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Kůrovec 

    Reagovat

     

    Ten Pechoušek je děsnej parazit, horší než já :(

    Vloženo 11.7.2019 22:12:15

  • Jarda 

    Reagovat

     

    Dočkáme se někdy zprávy ze Strakonic, který nebude z "pivovaru"?

    Vloženo 11.7.2019 15:08:18

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace