Čeští studenti představili odvážné návrhy úsporných rodinných domů. Energii ze slunce ukládají v bateriích i ve vodíkových článcích

1.místo Jiří Petrželka

1.místo Jiří Petrželka

Divoká karta: René Provazník 5. místo Martin Jirásko 5. místo Katarína Burdová 4. místo Dominika Vykypělová, Josef Mikeš 4.místo Andrea Abelová 3. místo Vojtěch Vejvoda 3.místo Barbora Mažgútová 2. místo Nikola Puchelová

Společenský fenomén využívání udržitelnějších technologií a obnovitelných zdrojů přilákal do letošního ročníku soutěže oceňované studentské architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům desítky studentů z vysokých škol z celé České republiky a ze Slovenska.

Porota 4. ročníku vybrala nejlepší návrhy malých rodinných domů, které mají mimo jiné maximálně šetřit pitnou vodou a více než polovinu roku pokrývat svou spotřebu vlastní naakumulovanou elektřinou. Osm nejlepších projektů je nyní v kompletním znění zdarma ke stažení pro širokou veřejnost.

Soutěž Český soběstačný dům i díky své otevřenosti ve sdílení informací a popularizaci decentralizace už vloni získala jako první v ČR nejvyšší ocenění Evropské komise, EU Sustainable Energy Award a chystá se replikovat svůj úsporný koncept studentské soutěže do dalších zemí Evropy. Letošní vítězný návrh zaujal detailní technickou propracovaností a nízkými náklady (4 mil. Kč). V září letošního roku také začne se studenty Český soběstačný dům stavět dva ukázkové domy, které budou zcela nezávislé na jakýchkoli sítích.

ikona celá tisková zpráva

Kontakt:

www.csdum.cz

Pavel Podruh

e-mail: info@csdum.cz

Klíčová slova ČR-Slovensko-architektura-byty-ekologie-firmy-Český ostrovní dům

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Stavebnictví, bydlení a reality
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.