bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velké rozhodnutí veterána. Matt Cullen končí kariéru

11. července 2019, 17:23

David Zlomek

Včera v podvečerních hodinách vyšlo na svět rozhodnutí Matta Cullena. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu oznámil, že ve svých 42 letech končí bohatou kariéru. V NHL odehrál 21 sezon. Hrál například za Anaheim, New York Rangers. Naposledy působil v Pittsburghu.

„Cloumá to se mnou, ale věděl jsem, že to muselo přijít,” řekl Cullen oficiálním stránkám Penguins. „Teď byl ten pravý čas. Měl jsem pocit, že chci skončit právě v dresu Pittsburghu. Už jenom pro to, co mi organizace dala a udělala pro mě. Jsem strašně rád, že si mě loni v létě vzala zpátky. Uplynulou sezonu bych za nic nevyměnil.”

Cullen byl v loňské sezoně vůbec nejstarším hráčem, který v NHL působil. Ve svých 71 utkáních zvládl sedm branek a třináct nahrávek. Na ledě vedl čtvrtou lajnu a spolehlivě chodil na oslabení. Důležitý byl pro tým také mimo led, kde působil jako zkušený a respektovaný veterán. 

„V letech, kdy jsme vyhráli, pro nás byl Matt nedocenitelnou součástí,” vysekl mu poklonu trenér Penguins Mike Sullivan. „Myslím, že jeho výkony hovořily za vše. Dokázal hrát ve všech situacích. Sestavou cestoval sem a tam, prostě tam, kde byl zrovna potřeba. Vždy se se svou rolí popasoval skvěle.”

„Strašně nám pomohl,” potvrzuje útočník Bryan Rust. „V kabině je to parádní chlap. Když si k tomu přidáte, jak dobře dlouho hrál, ukáže vám to, jak skvělým profesionálem byl.”

Ve svém oznámení Cullen napsal, že si pamatuje Jakea Guentzela jako mladíka na minnesotské střední škole. Co osud nechtěl, za několik let mu byl mentorem v Pittsburghu.

„Měl jsem velké štěstí, že jsem potkal hráče, jako je on,” řekl Guentzel. „Když jsem přišel, tak už v lize působil dost dlouho. Tak nějak si mě vzal pod svá křídla, moc to pro mě znamenalo. Nemusel to dělat, ale sám přišel a pomáhal mi.”

Cullen má za sebou vskutku parádní kariéru. Působil v ní v osmi týmech NHL (Anaheim, Florida, Carolina, New York Rangers, Ottawa, Minnesota, Nashville a Pittsburgh). V uplynulém ročníku pak oslavil svůj zápas číslo 1 500. Jenom jeden Američan odehrál v NHL více zápasů. Byl to Chris Chelios. I to je velký ukazatel, jakým hráčem byl. 

Jeho nejvýznamnějšími momenty jsou bezesporu zisky stříbrného poháru. Poprvé se radoval v roce 2006 jako hráč Caroliny Hurricanes, další dva pak přišly v letech 2016 a 2017, kdy se bil za tým kolem Sidneyho Crosbyho. „Ty Stanley Cupy a vzpomínky mi nikdo nevezme,” dodal.

Nikdo mu nevezme ani velmi slušná čísla, se kterými se může chlubit. V 1 516 zápasech získal 731 bodů (266+465). Ve vyřazovacích bojích pak přidal dalších 132 utkání s bilancí 19+39.

„Když se po konci kariéry ohlížím za svým životem, napadá mě jenom jedna věc. Děkuju vám. Děkuju všem, kteří mi umožnili žít si svůj sen. Jsem vděčný za každý zápas, každý moment, za všechno, co mi hokej dal. Je těžké, že je to konec, ale je to tak,” zakončil Matt Cullen. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.