Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvojice potápěčů překonala český rekord: Pod vodou strávili nonstop celý týden

Autor: yks - 
11. července 2019
17:26

Strávit týden pod vodní hladinou. To byl cíl skupiny potápěčů, kteří se v červenci 2018 rozhodli překonat dosavadní český rekor 102 hodin a zůstat pod vodou ještě o 66 hodin déle. Jejich pokus se uskutečnil v zatopeném lomu u Lišova na Českobudějovicku. Kromě rekordu samotného čekaly muže vědecké experimenty a také úkoly poněkud kuriózní.

Skupina českých potápěčů se rozhodla strávit 7 dní non-stop pod vodou. Dosavadní český rekord držel David Vondrášek, instruktor a lektor potápění na FTVS UK. Ten se také stal inciátorem nového projektu Czech Aquanaut: OneWeek.

Spolu s ním zamířil do podvodní přetlakové kabiny jeho kolega Václav Gabriel. Asistovala jim řada dalších potápěčů. Pod vodu oba borci zamířili ve středu 3. 7. v hloubce 10 metrů vstoupili do přetlakové kabiny, neboli Kesonu. Příští týden pak probíhaly technické a vědecké úkoly jako byla například zkouška 3d tiskárny, nebo experiment týkající se klíčivosti rostlin. Tým vše dokumentoval na Facebooku.

Oba potápěči pobývali v kovovém zvonu, ve kterém v podmínkách téměř dvojnásobného atmosferického tlaku zjišťovali, jak tvrdé podmínky ovlivní jejich jemnou motoriku, paměť, případně jejich smysly. Za poněkud zvláštní projekt lze potom považovat testování kvalit nejoblíbenějšího českého pěnivého moku. Zjistli, že pivo v podmínkách přetlaku sice nepění, zato působí podstatně rychleji než na hladině.

Konečně ve středu 10. 7. se mohli oba dva žabí muži znovu vynořit. Čekala je dekomprese i lékařská prohlídka, nový český rekord však mohl být potvrzen. Vondrášek s Gabrielem zůstali pod vodou dlouhých 7 dní.

„Nejhorší je tam obrovská vlhkost. Všechno je mokré, včetně spacáku. Na druhou stranu ale musím poděkovat týmu podpory, protože bez něj by to nešlo. Lidi na hladině fungovali a nosili, co bylo potřeba,“ řekl Českému rozhlasu Vondrášek.

Podle něj se nyní vše musí teprve vyhodnotit, vzhledem k tomu, že výsledkem pokusu je značné množství dat, které je nutné ještě vyhodnotit. „Týkají se třeba efektivity lidského pohybu pod vodou, či spánkových rytmů,“ dodal potápěč.

 

Josef124 ( 28. listopadu 2019 18:40 )

Ty jo to si nedokážu představit, že bych měl být týden pod vodou. Sice se potápím rád, ale zas takový nadšenec do potápění nejsem. Vloni jsem si ale zaplatil kurz potápění na http­s://ww­w.se­awol­f.cz/ , aby pro mě bylo potápění bezpečné.

Zobrazit celou diskusi