Kam se ztratily hvězdy? Nový Zéland si svoji noční oblohu chrání

autor: Kateřina Quax
Pohled na oblohu mi vždy připomene, jak nádherná tato planeta je a kolik tajemství stále skrývá. Tolik hvězd na nebi, a to vidíme jen malinkatý zlomek nekonečného vesmíru. Až na Zélandu jsem však poprvé spatřila opravdu tmavou oblohu posetou tisíci jasnými hvězdami, která se rozpínala od obzoru k obzoru a zdála se mnohem blíže zemi.

Žiji na Novém Zélandu deset let a většinu z toho na odlehlých místech daleko od měst a civilizace. Do této doby jsem si neuvědomovala, jak moc jsem byla životem ve městě odtržená od přírody. Když jsem na Zéland přiletěla, ohromně mě překvapilo, že Měsíc na Zélandu vypadá úplně jinak! A můžete se mi smát, že mi chvíli trvalo, než mi došlo, že tu něj koukáme vzhůru nohama!

Pozorování planet a hvězd je na Novém Zélandu mnohem jednodušší. Jejich viditelnost tu ruší oproti České republice mnohem méně světelných zdrojů. V Česku již přirozeně tmavou oblohu bohužel nenajdeme a většina obyvatel vidí jen desítky či stovky hvězd. Na místech jako Nový Zéland jich můžete pouhým okem zahlédnout až 5 tisíc!

O hvězdné obloze jsem se dozvěděla více díky svému manželovi, který je astrofotograf. Teď už vím, že světelným podmínkám, které nám brání vidět hvězdnou oblohu, říkáme světelné znečistění. To se měří v různých stupnicích. Už v roce 1988 vznikla International Dark-Sky Association neboli Mezinárodní společnost pro tmavou oblohu, která se snaží zachovat a chránit noční oblohu pro naši i budoucí generace. Ta také zastřešuje vznik a ochranu certifikovaných rezervací a parků tmavé oblohy s nízkou mírou světelného znečištění. Dokonce UNESCO považuje hvězdnou oblohu za součást svého historického dědictví, která by se měla chránit.

Na 80 % planety uvidíte noční nebe jen skrz světelné znečištění, a tak se cestovatelé z celého světa vydávají na poslední místa s opravdu tmavou oblohou. Cestování za pozorováním a fotografováním hvězd se tak stalo novým turistickým odvětvím. Astroturismus neláká jen profesionální astrology a fotografy, ale i běžné milovníky přírody a ekoturisty. Čím dále od civilizace a rozsvícených měst, tím lépe.

Nový Zéland patří k těm nejlepším místům na světě pro pozorování hvězdné oblohy! Místní úřady, spolky a komunity jsou si toho vědomy a cíleně tato místa vytváří a chrání. Nový Zéland je víc jak třikrát větší než Česká republika, ale žijí tu jen 4 miliony lidí. Nepotřebujeme tu mnoho osvětlení. Souhvězdí Jižního kříže, magické mlhoviny a padající hvězdy můžete sledovat skoro všude, ale existuje několik speciálních míst, kam vám doporučuji se vydat.

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland. Zájezd Nový Zéland pro každého s českým průvodcem je na 17 dní a procestujete to nejlepší z ostrova Pána prstenů.

Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, ležící v srdci Jižního ostrova, se stala se svými 4 300 čtverečními metry největší rezervací tmavé oblohy na světě. Mléčnou dráhu můžete sledovat celoročně sami nebo můžete využít služeb zkušených průvodců. Jen u nádherného jezera Takapo vznikla řada společností nabízející různorodé informativní astro prohlídky. Jedna z nich dokonce spojila sledování hvězd s koupáním v horkých pramenech! Ani během dne se na takových místech nudit nebudete, protože tu na vás čeká naprosto přenádherná krajina zalitá ledovcovými jezery, obklopenými vysokými horami.

Pokud chcete ještě dobrodružnější výlet za padajícími hvězdami, vydejte se na ostrov. Na světě existují pouze dva ostrovy, které jsou celé rezervací tmavé oblohy a oba najdete právě na Novém Zélandu.

Prvním z nich je Great Barrier Island. Leží 100 kilometrů severovýchodně od Aucklandu a dostanete se tam 30 minutovým letem či několikahodinovou plavbou lodí. Tento nádherný, rozlehlý ostrov je jen řídce obydlen lidmi, kteří žijí tzv. “off-grid”, tedy zcela závislý na vlastních zdrojích. Ti rozhodně energií ke svícení neplýtvají. Pokud nebudete dospávat po nočních toulkách, oceníte tu úžasné pěší túry, bohatý ptačí svět, koupání v horkých pramenech či úžasné surfování.

Druhý je Stewartův ostrov /Rakiura. Leží 30 kilometrů pod Jižním ostrovem a žije tu jen 400 obyvatel. Noční obloha vás tu láká nejenom na hvězdy a souhvězdí, ale díky své jižní poloze i na polární zář! Během dne sem míří cestovatelé za odlehlými pěšími túrami a pozorováním ptactva. Toto je jedno z mála míst, kde můžete spatřit ve volné přírodě nelétavého nočního ptáka kiviho!

Příroda Nového Zéland je natolik úchvatná, že snad další důvod k návštěvě nepotřebuje. Tmavá hvězdná obloha jí však dodává další rozměr cestování a prodlouží váš cestovatelský den i po setmění. Tady si ráno zasurfujete na opuštěné pláži, přes den se projdete deštným pralesem, po cestě se ponoříte do přírodních horkých pramenů a večer odpočíváte při sledování černé oblohy poseté tisíci hvězd. No nežijeme my na krásné planetě?



autor:
Kateřina Quax

datum vydání:
11. července 2019


Diskuze k článku „Kam se ztratily hvězdy? Nový Zéland si svoji noční oblohu chrání“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!