Borůvky dozrávají začátkem července a sbírat je můžeme do konce srpna. Ve vyšších polohách dozrávají o něco déle a na keřích vydrží až do prvních mrazíků. Na jejich sběr budeme mít tedy dostatek času.
Koho trhání drobných kuliček neláká, může borůvky v létě koupit na tržnici. Určitě ale stojí za to, pochutnat si na čerstvých bobulích a ještě si udělat zásobu vitamínů na zimní období.
Borůvky patří k nejoblíbenějšímu a díky vysokému obsahu vitamínů i nejhodnotnějšímu ovoci v domácí kuchyni i potravinářském průmyslu.
Nejchutnější a nejzdravější jsou čerstvě natrhané. Uchovat čerstvé je můžeme v lednici 2 - 3 dny, rozložené v tenké vrstvě, aby se nepomačkaly a nepustily šťávu. Dalším skladováním ztrácejí na kvalitě a chuti. Měknou, hořknou a jsou náchylné na plesnivění.
Čerstvé borůvky jsou vyhledávané k přípravě koláčů, dortů, kynutých knedlíků, studených a teplých omáček, ovocného želé, ke zdobení zmrzlinových a pudinkových pohárů, mixování koktejlů, výrobě jogurtů, sladkých tvarohů atd.
Zásobu borůvek na zimní období si zajistíme zmražením. Borůvky nejprve namrazíme na platech s vyšším okrajem (nebo tácku, pekáči). Teprve potom je můžeme sesypat do hlubších nádob či mrazících sáčků. Již zmrzlé borůvky se pak neslepí a budou krásně sypké. Mražené borůvky mají v kuchyni téměř stejné využití jako čerstvé. I z mražených borůvek jsou koláč, koktejl, omáčka či knedlíky velmi chutné a nezaměnitelné s jiným ovocem.
Borůvky jsou vhodné také k zavařování, přípravě kompotů a džemů, borůvkových sirupů a vín. Lze je míchat a kombinovat s jinými druhy ovoce.
Další možností, jak uchovat zásoby borůvek na zimu, je sušení. Sušené bobule využijeme hlavně na přípravu čaje a na míchání sušených ovocných směsí, např. musli. Usušené borůvky lze žvýkat i přímo, a to bez další úpravy.
Borůvky můžeme nejprve sušit venku, ale ne na prudkém slunci. Dosušit je necháme doma na teplém a suchém místě. Během sušení je občas "prohrábneme", aby prosychaly rovnoměrně.
Pokud nemáme k sušení vhodné podmínky, využijeme troubu a umělou teplotu do 50 °C. Nejlépe si se sušením poradí majitelé sušičky.
Dobře usušené borůvky nesmí být vlhké po rozmáčknutí. Měly by být tvrdé, ale ne přeschlé. Usušené borůvky skladujeme v uzavřené nádobě na suchém, chladném a vzdušném místě.
V lidovém léčitelství používáme i sušené listy. O jejich sběru a sušení jsme se již zmínili v článku Vydejte se na sběr borůvek: Na koláč, knedlíky i marmeládu
2 balíčky vanilkového cukru, 1 sáček piškotů, větší miska borůvek, 3 kelímky husté zakysané smetany, šlehačka na ozdobu
Dva balíčky vanilkového cukru rozdělíme do tří kelímků husté zakysané smetany a promícháme. Na dno menší dortové formy nebo kulaté skleněné nádoby narovnáme vrstvu piškotů.
Na piškoty rozetřeme 1 kelímek smetany. Smetanu posypeme čerstvými borůvkami. Na ně navrstvíme a rozetřeme druhý kelímek smetany. Znovu zarovnáme piškoty a rozetřeme obsah třetího kelímku. Poslední vrstvu smetany posypeme borůvkami.
Připravený smetanový dort z čerstvých borůvek vložíme do lednice a necháme, nejlépe do druhého dne, tuhnout. Vychladlý a ztuhlý dort ozdobíme před podáváním šlehačkou.
Smetanový dort můžeme připravit i z borůvek mražených. Nesmíme je ale před přípravou rozmrazit, na smetanu je sypeme zmrzlé. K přípravě dortu ze zmražených borůvek, doporučuji použít větší množství piškotů.
Závěr:
Možná mnozí netuší, že kromě velké dobroty nám borůvky poskytnou i velký zdroj vitamínů. Rostlina borůvka a její plody jsou totiž léčivem, používaným již odedávna. O blahodárných a léčivých účincích borůvek se dozvíme v dalším pokračování o borůvce černé - Borůvka černá - nenápadná léčivka s pestrým využitím v kuchyni.
Tipy na výborné recepty z borůvek
Celozrnný borůvkový koláč s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )
Borůvkový smetanový dort
(doba přípravy 10 min )
Borůvkové muffiny
(doba přípravy 45 min )
Kynuté borůvkové knedlíky na páře
(doba přípravy 2 hod )
Borůvkové tiramisu s mascarpone
(doba přípravy 25 min )
Borůvkový koláč s drobenkou
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Dana Š.
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena