Ocitla jste se v kategorii 40+? Pojměte to stylově

Móda 17. července 2020

Nevěšte hlavu a raději se těšte na další etapu života. Děti vylétnou z hnízda, chtěně, nebo nechtěně změníte práci, možná i partnera, ale především šatník!

V řadě z nás přežívá mýtus, že se čtyřicítkou, nedej bože padesátkou, končí aktivní život. To možná platilo dřív.

Dnes, kdy vídáme sedmdesátileté čipery řídit auta, ovládat iPad nebo skákat bungee jumping, není čtyřicítka žádný věk. Právě naopak, přichází nová životní etapa.

Možná vás čeká rozvod, možná se chystáte uzavřít nový sňatek, možná vám děti vylétají z hnízda, možná naopak plánujete dalšího potomka...

Čtyřicítka je vážně magický věk. Plný změn, které věští nové starty. Ne nadarmo se říká: „Vypadá lépe než kdejaká dvacítka.“

Pět módních rad k zamyšlení:

Ať už se pyšníte perfektní postavou, nebo máte nějaké to kilo navíc, tato pravidla byste ale po čtyřicítce minimálně zvážit měla:

  1. Minisukni spíše na letní dovolenou a pouze za předpokladu, že máte štíhlé nohy. Na běžné nošení ji raději přenechte dceři. Je načase začít si budovat vlastní styl, vědět, co se na jakou příležitost hodí nosit a jak vypadat upraveně a elegantně za každé situace. Místo minisukně oblékněte sukni blíže ke kolenům, ať už pouzdrovou, áčkovou nebo plisovanou – ta mimochodem bude hitem letošního jara a léta!

  2. Čím více se budete mermomocí snažit vypadat mladší, než jste, tím směšněji a hůře budete v reálu působit. Užijte si svůj věk. Nedělejte z něj nedostatek, proměňte ho v přednost. Ukažte okolí, že i po čtyřicítce máte šarm a nemáte zapotřebí maskovat svůj věk nevhodným oblečením.

  3. Vyhněte se beztvarému oblečení. Balonové sukně, volné košile a tuniky škodí vaší kráse. Pokud vás trápí nedostatky postavy, volným oblečením na ně ještě upozorníte. Přijměte své tělo a přizpůsobte mu šatník. Jestliže vás trápí větší bříško, noste košile a topy nahoře vypasované a od prsou dolů volné. Širším bokům sluší trika a kardigany rovného střihu v délce pod zadek. Ženy s větším pozadím mohou místo kalhot vsadit na šaty a sukně áčkového střihu, které se od pasu ke kolenům rozšiřují, a zadeček tak skvěle zamaskují.

  4. Volte vhodné barvy a vzory. Neohlížejte se na trendy a oblékejte si barvy, které vám sluší a které se vám osvědčily. Máte třeba světlé vlasy, modré oči a myslíte si, že šedá je vaše barva? Pak u ní zůstaňte, i kdyby trendy velely, že se máte zahalit do kanárkově žluté.

  5. Vsaďte na módní stálice. Každá žena by měla mít ve skříni bílou košili, černé kalhoty, džíny, trenčkot, rolák a malé černé. To je oblečení, které se neokouká, neomrzí a nikdy s ním nešlápnete vedle. Bílou košili unosíte jak do práce, tak do divadla nebo na firemní večírek. Trenčkot odolá větru i dešti a můžete ho nosit od jara až do podzimu. Černé kalhoty nezklamou při žádné příležitosti a džíny správného střihu vám budou slušet v každém věku.

Tažení čtyřicítek

Populace obecně stárne a výrobci si začínají uvědomovat, že nemá smysl myslet jen na dvacetileté.

Osvědčené módní značky proto přicházejí s kolekcemi určenými ženám 40, 50 a dokonce 60+.

A vězte, že krása nespočívá v množství oblečení, které máte v šatníku, ale ve vás samotných. S úsměvem na tváři budete krásná i za dalších 40 a více let.