Hlavní obsah

Lidé si v létě více půjčují, i když peníze ani nutně nepotřebují

Novinky, bab

Dobrá ekonomická situace, rostoucí platy i bezpečnější úvěry mnohé lidi lákají k tomu, že si půjčují, aniž by peníze nutně potřebovali. Výjimkou nejsou ani půjčky na dovolenou. V průměru jsou půjčky v letních měsících oproti zbytku roku vyšší až o deset tisíc korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Úvěry jsou díky přísnějším pravidlům přijatým Českou národní bankou (ČNB) bezpečnější, mohou je poskytovat jen prověřené společnosti. Nízká nezaměstnanost, růst platů a s tím související i dobrá ekonomická situace domácností tak mají vliv na rozhodnutí vzít si půjčku.

Lidé si totiž často nedělají starosti s tím, zda budou mít na splátky, navíc se k půjčování leckdy uchylují bez pádného důvodu.

Půjčky jsou levnější než před pěti lety

Z dat společnosti Porovnej24 vyplynulo, že Češi během letních měsíců inklinují k půjčování mnohem více než po zbytek roku, průměrná výše úvěru se tak z 81 tisíc korun v létě zvyšuje na 90 400 korun.

Odebrání licencí nebankovním společnostem, které poskytovaly nevýhodné či podvodné úvěry je podle odborníků jedním z důvodů, proč jsou půjčky nyní v porovnání s obdobím před několika lety levnější. Průměrná půjčka totiž vyjde měsíčně o 11,6 procent levněji než před pěti lety.

Naopak oproti loňskému roku půjčky mírně podražily, za stejný půjčený obnos letos žadatel zaplatí o tři procenta více než před rokem. V současné době dlužník uhradí na úrocích a poplatcích průměrně 21 284 korun ročně.

Nejvíce si půjčují rodiny a páry, které průměrně každý měsíc splácejí 2200 korun. Lidé v důchodovém věku měsíčně na splátkách hradí v průměru 1300 korun.

Pochopitelně mnohem větší zátěží jsou pro domácnosti splátky hypoték. Z dat vyplývá, že v průměru hypotéka vyjde rodinu na140 tisíc korun ročně.

Půjčku je třeba dobře zvážit

„Velkým problémem je to, že si lidé často půjčují bez rozmyslu či zcela zbytečně. Někteří si půjčují peníze například k nákupu nové elektroniky nebo k tomu, aby mohli jet na dovolenou,“ upozornil Zbyněk Laisek z Porovnej24.

„Všem žadatelům proto radíme nejprve uvážit, zda půjčku opravdu potřebují a zda ji skutečně dokáží splatit. Druhým krokem je pak vybrat si vhodného poskytovatele úvěru, čímž se dá výrazně ušetřit,“ dodal.

Rozdíly mezi podmínkami jednotlivých úvěrů se sice liší méně než před několika lety (mezi nejlevnější a nejdražší půjčkou je v průměru o 13 procent menší rozdíl než v roce 2014), i tak se ale výběr správného poskytovatele vyplatí. Statistiky společnosti ukazují, že žadatel o půjčku může ušetřit až 20 tisíc korun ročně.

Při porovnávání nabídek je třeba se zaměřit především na hodnotu ukazatele RPSN (roční procentní sazba nákladů), který zohledňuje i veškeré náklady spojené s půjčkou, ukazuje, kolik peněz navíc celkem za jeden rok splácení zaplatíte.

Na důležitost pečlivého prostudování podmínek půjček a porovnání jednotlivých nabídek poukázal i Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR. „Lidé by si měli především důkladně přečíst smlouvu o půjčce dříve, než ji podepíší. Tak mohou předejít nejrůznějším překvapením týkajícím se například výše úroku z půjčky a výše smluvní pokuty pro případ prodlení se splátkami,“ upozornil.

Každý sedmý žadatel je v exekuci

Celková zadluženost se zvyšuje, zároveň však přibývá i těch, kteří své úvěry nedokážou splácet. Výjimkou nejsou případy, kdy si lidé půjčují, aby mohli splatit své stávající dluhy.

Zatímco hypotéku obvykle dostane jen ten, kdo ji skutečně dokáže splácet, u půjček jsou podmínky výrazně volnější. O úvěr tak mohou žádat i lidé, kteří již splácí jiný dluh, či kteří jsou dokonce v exekuci.

Podle dat Porovnej24 je každý sedmý zájemce o půjčku (14 procent) dokonce již v exekuci. „Někdy si bohužel půjčky berou i lidé, kteří si vůbec neuvědomují, že budou muset peníze splácet. Když s tím pak mají problémy, řeší je dalším úvěrem, čímž se ve skutečnosti zadlužují ještě více,“ upozornil Laisek.

Anketa

Vzali jste si v posledním roce nějakou půjčku nebo jste nakoupili na splátky?
Ano, několik
6,9 %
Jednu
7,9 %
Ne
85,2 %
Celkem hlasovalo 1137 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám