Trump kritizoval bitcoin i další kryptoměny. Facebook by prý měl požádat o bankovní licenci

Americký prezident Donald Trump na twitteru kritizoval kryptoměny, včetně bitcoinu i digitální měny nazvané libra, kterou se chystá zavést Facebook. Naznačil také, že pokud Facebook a jiné firmy chtějí vydávat vlastní měnu, měly by požádat o bankovní licenci a podléhat bankovní regulaci. Facebook a jeho chystanou kryptoměnu tento týden kritizovali také šéfové americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a šéf britské centrální banky Mark Carney.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin (ilustrační foto)

Donald Trump zkritizoval kryptoměny, nelíbí se mu, že jejich hodnota je nestabilní a „vychází z ničeho“. | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

„Nejsem fanouškem bitcoinu ani jiných kryptoměn, které nejsou penězi a jejichž hodnota je vysoce nestabilní a vychází z ničeho,“ napsal Trump na twitteru.

„Pokud se Facebook a další firmy chtějí stát bankou, musejí si zažádat o novou bankovní licenci a stát se subjektem všech bankovních regulací, stejně jako další banky, národní i zahraniční,“ dodal.

I am not a fan of Bitcoin and other Cryptocurrencies, which are not money, and whose value is highly volatile and based on thin air. Unregulated Crypto Assets can facilitate unlawful behavior, including drug trade and other illegal activity....

02:15 – 12. 07. 2019

12223 50241

Facebook v červnu oznámil, že v roce 2020 zavede vlastní kryptoměnu. Spolu s 28 partnery, mezi kterými jsou Mastercard, PayPal Holdings či Uber Technologies, vytvoří asociaci Libra, která by měla stejnojmennou kryptoměnu také spravovat. Součástí skupiny Libra v současnosti není žádná banka.

„Ve Spojených státech máme jen jednu skutečnou měnu, je silnější než kdykoli jindy, je hodnověrná a spolehlivá. Je to zdaleka nejdominantnější měna kdekoliv na světě, a tak to i zůstane. Nazývá se americký dolar!“ napsal prezident v jednom ze série čtvrtečních tweetů.

Vlastní digitální měnu se chystá spustit finanční ústav JPMorgan Chase & Co, což je největší americká banka podle objemu aktiv, připomíná agentura Reuters.

Co je libra a jaký může mít dopad na globální bankovní systém? O tom se dočtete v komentáři: Facebook se chystá na libru

Šéf americké centrální banky Jerome Powell tento týden zákonodárcům řekl, že plán Facebooku na vlastní digitální měnu by neměl pokračovat, dokud nebudou vyřešeny obavy ohledně soukromí a ochrany spotřebitelů, stejně jako otázka praní špinavých peněz a finanční stability.

Bitcoin beze změny

Fed podle něj zřídil pracovní skupinu, která bude projekt sledovat. Spolupracuje s centrálními bankami dalších zemí, z nichž několik také vyjádřilo obavy z projektu digitální měny Facebooku.

Bitcoin, což je nejznámější digitální měna, byl vytvořen v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Obchodování s kryptoměnami ale není převážně pod kontrolou. Trh s kryptoměnami také čelí obviněním z praní špinavých peněz a financování terorismu.

Server CNBC také upozornil na dlouhodobě nestabilní vývoj ceny bitcoinu. Od čtvrtka se kurz bitcoinu vůči dolaru pohyboval podle údajů CoinDesk během 24 hodin mezi maximem 12.033,74 USD (273 400 Kč) a minimem 11.142,79 USD (253 150 Kč). Pokud by se takový vývoj uskutečnil u národních měn, byl by to vážný důvod k obavám.

Podle CNBC však Trumpovo prohlášení nemělo na cenu bitcoinu žádný vliv.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme