Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

7 divů světa, #2 Kolos na ostrově Rhodos

12.7.2019, 09:13 > Starověk > Antické Řecko

V prvním díle série článků o Sedmi divech světa jsme si představili Maják na Ostrově Faru, dnes se přesuneme o něco dále na východ na středomořský ostrov Rhodos.

Starověká historie ostrova je opravdu bohatá. První obyvatelé se zde objevili již v době kamenné a postupně se zde vystřídali krétští Mínojci, Achájové a nakonec Dórové. Právě ti se zde nejvíce prosadili
a postavili několik mocných měst. Z ostrova se stala silná námořní velmoc a mezi lety 1000 př.n.l a 600 př.n.l. kolonizovali pobřeží Malé Asie, Sicílie, Španělska i Francie.


Představa rhodského kolosu ze středověku.
Představa rhodského kolosu ze středověku. Zdroj: wikipedia.org, Maarten van Heemskerck / Public domain


V roce 408 př.n.l se nejsilnější z měst na ostrově spojili a postavili nové, nejbohatší a největší město ostrova které pojmenovali Rhodos podle jména ostrova. Po smrti Alexandra Velikého tato říše navázala blízké vztahy s ptolemaiovským Egyptem. Rival Egypta, syrský vládce Antigonos toto vyhodnotil jako ohrožení a svého Démétria Poliorkéta vyslal na dobyvačnou výpravu s cílem podmanit si ostrov. Ten byl někdy na přelomu 4 a 3 století př.nl.l i přes počáteční úspěchy obránci odražen.

Právě jako poděkování za úspěšné odražení invaze se Rhoďané rozhodli vystavět mohutnou bronzovou sochu řeckého boha slunce Hélia. Jako vhodné místo byl zvolen přístav, jakožto brána do ostrovního státu. K zafinancování sochy použili peníze, které získali prodejem ukořistěného válečného vybavení.


Jedno z možných umístění mimo přístav.
Jedno z možných umístění mimo přístav. Zdroj: wikipedia.org, https://patrimoniosdelmundo.wordpress.com / CC BY-SA


Stavitelem sochy byl Chárés z Lindu a dílo mu zabralo celých 12 let. Stavba probíhala postupně a hotové části její tvůrce zakrýval pískem, aby mohl odhalit celou sochu až s prací skončí. Své dílo představil světu roku 280 př.nl. a výsledek byl ohromující. S výškou 33 metrů šlo o nejvyšší sochu starověku, která navíc stála na 18 metrů vysokých podstavcích.

Některé staré popisy uvádí, že socha stála rozkročena a mezí nohama jí proplouvaly lodě. V takovém případě by ale musely být základny nohou vzdáleny nejméně 12 metrů, což bylo konstrukčně nemožné. Její skutečné umístění je tak stále neznámé a archeologové přicházejí s několika různými variantami.

Bohužel, sochy si obyvatelé ostrova příliš neužili. Již po 54 letech ji v roce 226 př.n.l zničilo zemětřesení, které poničilo také vetšinu ostatních staveb na ostrově. Trosky sochy zůstaly na svém místě dalších 800 let a stále šlo monumentální podívanou. Plinius starší uvádí, že každý z prstů sochy byl větší než většina soch té doby.


Vstup do Rhodského přístavu v současnosti.
Vstup do Rhodského přístavu v současnosti. Zdroj: wikipedia.org, Jebulon / CC0


Úplný konec tohoto divu světa byl rychlý. V roce 653 byl ostrov dobyt Araby a pozůstatky sochy byly roztaveny a prodány židovskému obchodníkovi v Edesse. Zde končí stopy po jedné nejslavnějších památek, po které nezůstaly žádné pozůstatky a to včetně místa kde stála.
Autor: Jiří Klaus
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma Pantheon, nejzachovalejší památka antického Říma
7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru 7 divů světa, #1 Maják na ostrově Faru
Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít