Trump se opřel do kryptoměn. Chce je regulovat

Americký prezident Donald Trump zkritizoval digitální měny. Vymezil se i vůči nejrozšířenější kryptoměně bitcoin nebo vůči digitální měně, kterou se chystá vytvořit Facebook. Na svém twitterovém účtu také uvedl, že pokud chtějí firmy vydávat vlastní měnu, měly by mít bankovní licenci a podléhat kontrole. Facebook a jeho chystanou kryptoměnu tento týden kritizovali také šéfové americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a šéf britské centrální banky Mark Carney.

Bílý dům se dosud debatě o bitcoinu a kryptoměnách v podstatě vyhýbal. To se ale změnilo v noci na pátek středoevropského času.

„Nejsem fanouškem bitcoinu ani jiných kryptoměn, které nejsou penězi a jejichž hodnota je vysoce nestabilní a vychází z ničeho,“ napsal Trump na Twitteru. „Pokud se Facebook a další firmy chtějí stát bankou, musejí si zažádat o novou bankovní licenci a stát se subjektem všech bankovních regulací, stejně jako další banky, národní i zahraniční,“ dodal. 

Facebook v červnu oznámil, že v roce 2020 zavede vlastní kryptoměnu. Spolu s 28 partnery, mezi kterými jsou Mastercard, PayPal Holdings či Uber Technologies, vytvoří asociaci Libra, která by měla stejnojmennou kryptoměnu také spravovat. Součástí skupiny Libra v současnosti není žádná banka. 

„Ve Spojených státech máme jen jednu skutečnou měnu, je silnější než kdykoli jindy, je hodnověrná a spolehlivá. Je to zdaleka nejdominantnější měna kdekoliv na světě, a tak to i zůstane. Nazývá se americký dolar!“ napsal prezident v jednom ze série čtvrtečních tweetů.

Vlastní digitální měnu se ovšem chystá spustit také finanční ústav JPMorgan Chase & Co, což je největší americká banka podle objemu aktiv, připomíná agentura Reuters.

Powell: Nejdříve je potřeba vyřešit ochranu soukromí

Šéf americké centrální banky Jerome Powell tento týden zákonodárcům řekl, že plán Facebooku na vlastní digitální měnu by neměl pokračovat, dokud nebudou vyřešeny obavy ohledně soukromí a ochrany spotřebitelů, stejně jako otázka praní špinavých peněz a finanční stability. Fed podle něj zřídil pracovní skupinu, která bude projekt sledovat. Spolupracuje s centrálními bankami dalších zemí, z nichž několik také vyjádřilo obavy z projektu digitální měny Facebooku. 

S cenou bitcoinu Trumpovy poznámky prakticky nepohnuly. „V pátek se nejrozšířenější kryptoměna prodává za zhruba stejnou cenu, kolem 11 700 dolarů za kus, jako ve čtvrtek odpoledne středoevropského času. Prakticky nulová odezva ceny bitcoinu na Trumpova slova signalizuje, že trh z nich nevyvozuje žádný dalekosáhlý závěr,“ konstatuje hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Děje se tak podle něho ze dvou důvodů. Část bitcoinové komunity – často jde o dlouhodobé investory do kryptoměny – by se s Trumpem neshodla v tom, že bitcoin není ničím podložen. Podle těchto lidí má bitcoin oporu v algoritmu, který garantuje, že nikdy nevznikne více bitcoinů, než algoritmus určuje. „V tom se podle nich bitcoin liší od běžných měn, jako je dolar či euro, jejichž maximální početní stav vlastně není nijak omezen. Trump podle těchto lidí svým tweetem odhaluje, že bitcoinu nerozumí,“ říká Kovanda. 

Další část komunity má k bitcoinu podle něho cyničtější postoj. Bere jej víceméně jen jako prostředek k možnému rychlému zbohatnutí, které potenciálně umožňují jeho prudké výkyvy. „Horizont těchto spekulantů je ale krátkodobý a dobře vědí, že než se potenciální Trumpova slova přetaví ve skutky, třeba regulace, které by mohly cenu bitcoinu zásadně ovlivnit, uplyne ještě hodně vody. Navíc je zřejmé, že Trumpovi je trnem v oku zejména libra Facebooku, nikoli bitcoin samotný,“ doplňuje Kovanda.

Analytik Tyl: Je logické, že je tady snaha o regulaci, jestli je to nutné, to je spíš filozofická otázka. (zdroj: ČT24)

U kryptoměn a jejich krátkodobých pohybů nelze očekávat souvislost s takovými prohlášeními, jako učinil Trump, míní také partner a analytik Fichtner Tomáš Tyl. Na trhu se totiž podle něho pohybuje řada spekulantů. „Lidí, kteří neví, co od toho mají očekávat, nemá to pak velkou vypovídající hodnotu,“ vysvětluje.

Nicméně je podle něho logické, že je snaha aktivity kolem kryptoměn regulovat. „Protože když se podíváme na jakákoliv jiná aktiva, vždy podléhají regulaci, nějaké kontrole ze strany státu. A pokud Facebook, velká americká akciová společnost, se chystá k něčemu takovému, tak je do určité míry logické, že bude snaha hledat nějaký předpis, jak něco takového kontrolovat,“ říká.

Vztah Trumpa a regulátorů ke kryptoměnám (zdroj: ČT24)

A ty důvody jsou i proto, že s boomem kryptoměn, které se v posledních letech realizovaly, kdy ceny některých z nich letěly raketově vzhůru, pak zase dolů a pak zase rostou, je vidět, že to láká hodně laiků. „Ti ale ani neví, co nakupují, a také hodně různých podvodníků, kteří toho nějakým způsobem zneužívají a vydávají kryptoměny, které nemají žádnou hodnotu,“ vysvětluje. 

A pak je tady také to, že licence by byla v praxi proveditelná, pouze u realných společností, jako je třeba Facebook.  „U kryptoměn typu bitcoin by nějaká podobná regulace nebo snaha o licenci asi neměla smysl, nikdo by se nepřihlásil, kdo by licenci měl. Ale pak může dojít k tomu, že stát bude zakazovat platby takovými kryptoměnami. Tedy že to ani nedojde k tomu, že by po někom žádal licenci, protože to ani nejde, ale může dojít k jejich omezovoání, “ vysvětluje Tyl.

Bitcoin, který je nejznámější digitální měnou, byl vytvořen v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Obchodování s kryptoměnami ale není převážně pod kontrolou. Trh s kryptoměnami navíc čelí vedle obvinění z praní špinavých peněz také nařčení z financování terorismu.