bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Copp je připraven na větší roli. Stále však nemá smlouvu

12. července 2019, 13:00

David Zlomek

Andrew Copp strávil poslední tři sezony ve Winnipegu tak nějak bez většího povšimnutí. Neznamená to ale, že jeho přínos týmu nikdo neocení. Ba naopak. Copp byl totiž v posledních dvou sezonách důležitou součástí sestavy a Jets by si ho moc rádi udrželi. Jak moc ho ocení, se dozvíme nejpozději 21. července, kdy má datum arbitráže.

V zápisech byla často jeho lajna s Adamem Lowrym na centru a Brandonem Tanevem na pravém křídle uváděna jako třetí, ale když vezmeme v potaz, jaký hokej tihle tři hráli a jak často na led chodili, tak se dá říct, že to byl spíš útok druhý. 

Ano, tolik důvěry si u trenéru vybojovali. A oprávněně.

Velkou část sezony ale Copp strávil v pozici středního útočníka čtvrté brázdy, kam se z třetí stáhl. Jednoduše proto, aby vyvážil kvalitu všech čtyř útoků a taky aby se trenér Paul Maurice nemusel bát poslat na led právě čtvrtou lajnu v pořadí. 

Maurice tím chtěl ubrat trochu času na ledě lajně Marka Scheifeleho. Přesunutí Coppa tak dávalo smysl a bylo pochopitelné. S sebou to ale neslo také zmenšení role, kterou Copp dostával. Ano, chodil na oslabení a občas se dal dohromady i onen útok s Lowrym a Tanevem, ale jeho čas na ledě byl prostě menší.

A jelikož je pozice centra místem, kde hraje Copp nejraději, tak si ani moc nestěžoval. Jenomže Maurice má před sebou důležité rozhodnutí. Tanev totiž Winnipeg opustil a zamířil do Pittsburghu, takže trenér musí překopat útoky. 

Nabízí se otázka: kde bude Copp nejužitečnější?

Nejlehčí by asi bylo vrátit ho k Lowrymu a k nim do lajny přidat někoho mladého (Masona Appletona nebo Kristiana Vesalainena), nebo třeba Mathieu Perreaulta. 

Možností je určitě také posunout ho do druhého útoku, kde by byl třeba dobrým parťákem s Patrikem Lainem. Doplnit by je mohl Kyle Connor či Nikolaj Ehlers.

Faktem je, že Copp má výborně hokejové myšlení. Hodil by se tak do kterékoliv lajny. Protože i když neodehrál tolik minut, ukázal, že má v útoku výborné nápady. Bylo to vidět, když hrál se Scheifelem. Není ryzím zakončovatelem, nicméně gól dát dokáže a připravit ho šikovnou přihrávkou jakbysmet. 

Špatným nápadem také není poslat ho k Scheifelemu a Wheelerovi. Tahle lajna totiž v minulé sezoně v situacích pět na pět více gólů inkasovala, než vstřelila. Coppova schopnost bránit by se těm dvěma určitě hodila. 

Když byl Maurice na draftu dotázán, kde by mohla být Coppova nejlepší pozice, sám nevěděl. 

„Líbí se mi na křídle i na centru. Jeho hra se zlepšila na obou pozicích,” řekl Maurice. „Když jsme ho vrátili na centra, zdálo se nám, že je tam lepší. Pak byl přesunutý na křídlo, kde byl vynikající. Myslím, že bude v pozici, kde bude hrát více minut, protože je efektivní. Takže opravdu nevím, kam ho postavíme.”

Copp má za sebou sezonu, ve které získal 25 bodů (11+14) v 69 zápasech. Jeho průměrný čas na ledě byl něco přes dvanáct minut. V klidu se může stát hráčem, jenž bude ročně střílet kolem patnácti branek. 

Otázkou je smlouva. Bude chtít o hodně zvýšit plat. Už jenom proto, že Tanev dostal hodně zaplaceno. Ale ať už dostane, kolik dostane, je jasné, že bude přínosem. A pro všechny zúčastněné je dobrou zprávou, že to nebude ve čtvrté lajně. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.