Les Gets 2004: Zlatá Horáková, Huříková ztratila titul 2 km před cílem....

Pojďme si společně zavzpomínat na Les Gets 2004, MTBS.cz už tehdy bylo u toho...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Les Gets 2004: Zlatá Horáková, Huříková ztratila titul 2 km před cílem....

Nino Schurter, Stephane Tempier, Maxime Marotte, Manuel Fumic nebo i Jan Škarnitzl byli před patnácti lety na mistrovství světa MTB ve francouzském Les Gets, kam se po dlouhé pauze vrátili světoví bikeři.

Program SP Les Gets 2019

Tehdy dva týdny po olympijském závodě v Aténách se se sezonou 2004 přijeli téměř v polovině září rozloučit světoví bikeři včetně 25 českých zástupců. Honza Škarnitzl, který mimochodem včera oslavil třiatřicítku, se jako jediný český zástupce účastní obou podniků, tedy toho před 15 lety a toho, který startuje už dnes v podvečer! Tak dodatečně vinšujeme všechno nejlepší, Škarna, a ať to lítá! Nejmladší české zástupkyni v Les Gets Tereze Sáskové tehdy byly 3 roky a Ondřej Cink jel v roce 2004 svůj první závod na horských kolech. "Ještě jsem to vůbec nevnímal, ani jsem nevěděl, že se nějaký svěťák jezdí :-)" 

V Les Gets 2004 se událo mnoho zajímavého, Francouzi tehdy připravili naprosto pompézní slavnostní zahájení s ohňostrojem a fandit během tří dnů dorazilo na 80.000 fanoušků. Fourcross byl na totálním vrcholu, a když na osvětlené dráze vystřihnul Cedric Gracia v závodě backflip, byl to masakr a cvrnkalo se do trenek. Kdo by si byl tehdy pomyslel, že tahle show tak rychle zmizí z hlavní scény... Parádní česká disciplína slavila úspěch, Jana Horáková, dnes provdaná Szmigielská, se stala mistryní světa a obhájce titulu z roku 2003, Michal Prokop vybojoval bronz!


Jana Horáková

Ale byl tam i čerstvý olympijský vítěz, tehdy 24letý Julien Absalon, na kterého přišly davy domácích. A udělaly dobře, protože "Juju" v Les Gets vybojoval svůj první titul mistra světa v elitní kategorii! Porazil dalšího Francouze Cedrica Ravanela a Thomase Frischknechta. Mezi ženami na svůj druhý titul v cross country dosáhla Gunn-Rita Dahle Flesjaa /později přidala dalších pět, pozn. redakce/ a podobně jako Julien slavila ten rok double - tedy zlato z OH a z MS. Na stříbrnou příčku dosáhla Maja Wloszczowska a bronz brala Alison Sydor z Kanady.  

Na své první mistrovství tehdy cestovala i sedmnáctiletá Tereza Huříková, dnes provdaná Vlková, která patřila mezi favoritky v závodě juniorek. A během závodu to také potvrzovala, vedla s luxusním náskokem... jenže 2 km před cílem píchla.


Terera Huříková na bronzové příčce

"Pamatuju si, jak jsem řvala "nééééé". Okamžitě jsem vzala bombičku, se kterou jsem to nikdy nedělala... byla jsem v totálním stresu a vyměnila jsem to dost rychle, asi za dvě minuty. Propadla jsem se na 4. místo a ještě jsem to dala na 3. Byla to pro mě strašná tragédie...," vzpomíná dnes na závod před 15 lety Tereza. "Vedla jsem celý závod, byl tam kamenitý sjezd do koryta potoka, cca 2 km před cílem, kam to bylo více méně jenom z kopce. No a já tam v místě, který jsme si snad tisíckrát najížděli, píchla. V tréninku mi tam říkali: nejzdi tam jako prase, vybírej si stopu, přemýšlej... a v posledním kole jsem to udělala. Bylo to smutný, strašně jsem brečela. Lidi podél trati skandovali champion - champion. Vzpomínám na to strašně ráda, nejsilnější emoce z prvních velkých závodů, to už nezopakuješ. Vzpomínky mám ale dobrý na celej mistrák. Třeba na hotel, kde jsme bydleli. Majitel nás měl strašně rád, pořád chodil v českým dresu, dokonce v něm i spal a nakonec mě i několik let sponzoroval! Tehdy to byl neskutečnej zážitek, vždycky to prožíváš daleko víc, než když už máš za sebou hodně závodů a je na to člověk tak nějak zvyklej," rozpovídala se Tereza, kterou tehdy porazila švýcarská závodnice Nathalie Schneitter a domácí Laura Metzler. Mimochodem, vítězný čas juniorky byl 1:44:11 hod!!

Závod juniorů tehdy vyhrál Nino Schurter. Byl to jeho první titul! Na stupních ho doprovodili už jmenovaní Tempier a Marotte. Honza Škarnitzl dojel na 21. místě. V závodě mužů do 23 let uspěl Manuel Fumic, Filip Eberl se blýsknul 9. místem. Jaroslav Kulhavý jako prvoročák a juniorský mistr světa z předchozího roku dojel až na 83. místě. Závod žen do 23 let před 15 lety ještě nebyl v programu MS.

 

Česká výprava pod vedením Milana Hollosiho v roce 2004 odjížděla z MS se třemi medailemi. Mohutné párty na závěr kraloval Michal Maroši, v hluboké noci na kole přeskočil tři stoly, na kterých leželo sedm lidí s pivem v ruce. 

Tolik z archivů MTBS.cz. I pro naší redakci je to už slušná historie, Les Gets 2004 bylo teprve naším třetím šampionátem, kam jsme vysílali zpravodajce a fotografy! 


Část reprezentantů... Spěšný, Boudný, Sáblík, Kulhavý, le mechanique Dlouhán, Prokop, Huříková, Kořínek, Bambula, Samek, Škarnitzl a Eberl




Více fotografií


Les Gets 2004 - Jana Horáková
Les Gets 2004 - start juniorek
Les Gets 2004 - Tereza Huříková
Les Gets 2004 - Tereza Huříková
Les Gets 2004 - Schneitter, Metzler a Huříková


 



Přečteno - 4702x Tagy: světový pohár les gets
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  2. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  3. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  4. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  5. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
  6. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744