Aktivisté se kvůli klimatické krizi připoutali ke Strakově akademii. ‚Vláda naprosto selhává,‘ tvrdí

Tři aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se v pátek na necelou hodinu připoutali k budově úřadu vlády. Podle nich kabinet neřeší klimatickou krizi. Na akci upozornil server Seznam Zprávy. Filip Rosenkranc z hnutí řekl, že aktivisté sami akci ukončili, neboť ke Strakově akademii dorazili hasiči a záchranná služba, jejichž kapacitu nechtěli blokovat. Úřad vlády konání protestu potvrdil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie, Úřad vlády ČR

Budova úřadu vlády (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tři naši rebelové se připoutali ke Strakově akademii. Chtěli apelovat na vládu, aby se podívala pravdě do očí. Pravdou myslím, že se nacházíme v klimatické a ekologické krizi,“ řekl Rosenkranc.

„Vláda v tom naprosto selhává, a tím neplní svoji povinnost zajistit dobrou budoucnost pro nás, naše rodiny a další generace. Tím pro nás končí legitimita této vlády. My se snažíme jednak ji probudit a jednak cítíme, že máme morální i legislativní právo se vzbouřit,“ dodal.

První místo v Británii, které pohltí moře. Velšské vesnici kvůli klimatické krizi běží čas

Číst článek

Aktivisté byli připoutáni k budově necelou hodinu od 14.00. Před akcí doručili tři klíče k zámkům od řetězů na ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí a na Pražský hrad. Úřady pak rebelové upozornili, že se bude akce konat u Strakovy akademie, jejich zástupci tak podle aktivistů mohli akci ukončit, kdyby chtěli.

„Nakonec jsme ji ukončili sami. Měli jsme tu náhradní klíče, které jsme použili a policie pak mohla tři rebely zatknout,“ uvedl Rosenkranc.

Policie po několika desítkách minut aktivisty propustila. Úřad vlády si klíče z ministerstev a Hradu nechal přivézt, v téže chvíli ale aktivisté použili vlastní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme