Startuje nový ročník soutěže „Jižní Morava čte“

Moravská zemská knihovna ve spolupráci s knihovnami na Jižní Moravě a s podporou Jihomoravského kraje již čtvrtým rokem pořádá soutěž „Jižní Morava čte“, jejímž cílem je budování vztahu dětí ke knihovnám i ke čtení. Soutěž je určena pro děti od 4 do 15 let, pro jednotlivce i třídní kolektivy, mohou se zúčastnit psaním, malováním, komiksem ale i audiovizuální tvorbou. Důležité však je, že se děti mohou přihlásit pouze prostřednictvím své knihovny. Zapojeny jsou větší městské knihovny i malé obecní z celého Jihomoravského kraje. Patronem soutěže se nově stal spisovatel a ilustrátor knih pro děti Pavel Čech.

V ČR již několik let dle výzkumů klesá počet pravidelných čtenářů a snižuje se i počet přečtených knih na jednoho Čecha. Přitom 65 % dětí do 8 let stále považuje čtení za zábavný způsob trávení volného času, s postupujícím věkem však toto číslo klesá a mezi mládeží (15 až 19 let) je již 56 % takových, kteří nečtou vůbec, protože je to prostě nebaví. Při rozvoji čtenářských návyků největší význam hraje rodina a škola, ale hned třetím nejdůležitějším činitelem jsou knihovny. Proto je také cílem projektu Jižní Morava čte posilovat vztah dětí ke knihovnám. Zde se ty nejmenší děti mohou seznámit s knihami, zde mohou zažít s knihami mnoho zábavy (Noc s Andersenem, Den pro dětskou knihu, Knížka pro prvňáčka), zde jim mohou knihovníci pomoci s výběrem čtiva, které by je bavilo. „Jako kluk jsem do knihovny moc nechodil, u nás byla knihovna taková šedivá a nepříjemná. Teď si mne knihovnice často zvou na besedy a vidím, že se hodně změnilo. Děti si mohou v knihovnách hrát, malovat, ležet s knihou na koberci,“ objasňuje svůj vztah ke knihovnám Pavel Čech, patron soutěže Jižní Morava čte.

Jelikož si české knihovny v tomto roce připomínají 100 let od přijetí knihovnického zákona, díky kterému má ČR stále nejhustší síť knihoven na světě, bylo zvoleno téma letošního ročníku soutěže symbolicky – „Tajemství knihovny“. Vypsáno je v letošním roce několik kategorií, nejmenší účastníci (od 3 do 8 let) se mohou účastnit malováním obrázků, starší (od 8 do 15 let) pak na dané téma mohou soutěžit v literární, komiksové nebo audiovizuální kategorii. „Na besedách s dětmi se snažím mluvit o tom, co dělám, ukázat jim kouzlo malování nebo kouzlo knih. Když alespoň v očích jednoho uvidím jiskřičku zájmu, pak mám pocit, že to mělo smysl, že u knih nebo třeba i tvoření alespoň ten jeden zůstane,“ uvedl Pavel Čech, jenž je podepsán pod více než třiceti knižními tituly a je držitelem nejvýznamnějších českých literárních ocenění, včetně ceny Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež, Zlaté stuhy za komiks pro děti a mládež a hned dvakrát ceny Muriel za nejlepší původní český komiks.

Knihovny zapojené do projektu připravují pro soutěžící vlastní doprovodný program – besedy s regionálními autory, letos také s knihovníky pamětníky, kteří zavzpomínají, jak to vypadalo v knihovnách před lety. Dále organizují čtení z knih či výlety do okolí za poznáním. Především však knihovníci do konce října vyberou vítěze jednotlivých kategorií, kteří pak postupují do krajského kola. Krajští vítězové pak budou vyhlášeni v Brně ve Hvězdárně a planetáriu Brno a v Divadle Polárka. Za tři ročníky se zúčastnilo soutěže více než patnáct tisíc dětí a knihovníci pro ně připravili bezmála tisícovku akcí. Projekt je spolufinancován Jihomoravským krajem.

Knihovny z Jihomoravského kraje se mohou hlásit do konce září hlavní koordinátorce Adéle Dilhofové na mail adela.dilhofova@mzk.cz. Seznam zapojených knihoven, kde se mohou přihlásit jednotliví soutěžící, je k dispozici na stránkách www.jiznimoravacte.cz.

Kontakt: Martina Šmídtová, martina.smidtova@mzk.cz, tel.: 777 465 297

PřílohaVelikost
TZ: Startuje nový ročník soutěže „Jižní Morava čte“ (.docx)681.17 KB

Poslední aktualizace: 12.07.2019, 12:34