Co si jako záchranář vybavíte, když se řekne léto?

Především obrovské horko, které naši už tak náročnou práci ještě ztěžuje. S létem se dále pojí převážně úrazy dětí a cyklistů, bývá více dopravních nehod. Vždy přibydou i alergické reakce na včelí a vosí bodnutí. Obecně, zásahy v létě jsou obtížnější než v jiných obdobích.

Proč jsou náročnější?

Především kvůli klimatickým podmínkám. Vedra záchranáře opravdu potrápí. V tomto období častěji jezdíme do terénu, kam si s sebou musíme brát těžké vybavení. Vybíhat s ním třeba schody v tropických teplotách je opravdu náročné.

Ilustrační foto.
Zchlazení v jihomoravských přírodních koupalištích? Bez obav, uvedli hygienici

Máte letní varianty uniforem?

Můžeme mít tričko s krátkým rukávem, kalhoty ale musí být dlouhé. Jsou na nich reflexní prvky, které nás činí viditelnějšími. Dlouhé nohavice nás navíc chrání před potřísněním krví, poraněním a případnými infekcemi, kterými nás zranění můžou nakazit.

Které úrazy jsou pro léto nejtypičtější?

Nejčastěji vyjíždíme ke zraněným cyklistům a taky k lidem, kteří jezdí na kolečkových bruslích. Nejvíce letních úrazů se stane při sportech. Celkově jich ale není tolik jako dřív, lidé totiž častěji nosí ochranné prvky. Na druhou stranu ale přibývají nové sporty, při nichž se začátečníci často zraní, i když třeba mají helmu. Velice často jezdíme k úrazům na singletrailech, kdy lidé jezdí na kole v lesním složitém terénu. Hodně úrazů bývá i na Nových Mlýnech při vodních sportech.

Kompletní rozhovor si přečtěte v sobotním (13.7.2019) tištěném Deníku Rovnost.

Kdo je Tomáš Dvořáček

Je mu třicet let. Se svou manželkou žije v Brně.

Vystudoval fakultu zdravotnických studií v Pardubicích.

U jihomoravské záchranné služby pracuje jako zdravotnický záchranář a inspektor provozu. Je tam sedm let.

Ve volném čase sportuje. Rád se projede na kole, věnuje se i paddleboardingu, surfování na vodě za pomocí pádla. Baví ho cestování.

Nejvíce se mu líbilo v Thajsku. Okouzlila ho příroda a milí lidé.