Facebook zaplatí rekordní pokutu 113 miliard korun. Nechránil soukromí, píše Wall Street Journal

Události: Facebook dostal rekordní pokutu 113 miliard korun (zdroj: ČT24)

Společnost Facebook dostala ve Spojených státech pokutu přibližně pět miliard dolarů (113 miliard korun) za porušení ochrany soukromí. Informoval o tom list Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na zdroje obeznámené s případem. Podle deníku o nebývale vysokém trestu rozhodla Federální obchodní komise (FTC). Sociální síť ani komise se k pokutě oficiálně nevyjádřily.

Komise prošetřuje, zda Facebook neoprávněně nesdílel informace 87 milionů uživatelů s nyní již zaniklou britskou poradenskou společností Cambridge Analytica. Ta pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa.

Vyšetřování se soustředilo na to, zda sdílení dat neporušovalo dohodu z roku 2011 mezi Facebookem a regulátorem o ochraně soukromí uživatelů.

Konečné oznámení o pokutě by mohlo přijít příští týden poté, co ho potvrdí ministerstvo spravedlnosti, píše Reuters. Očekává se, že FTC udělí Facebooku kvůli zacházení s ochranou soukromí uživatelů i další pokuty, uvádí WSJ.

WSJ napsal, že komise poměrem hlasů tři ku dvěma rozhodla o udělení pokuty, která je výrazně nejvyšším peněžním trestem, jaký kdy FTC vyměřila. Dosud nejvíce zaplatila za selhání při ochraně soukromí firma Google, jíž komise v roce 2012 nařídila uhradit 22,5 milionu dolarů.

Pro pokutu podle deníku hlasovali tři členové komise nominovaní republikány, dvojice demokratů byla proti.

Šéf společnosti se za skandál omluvil a sliboval nápravu už loni během grilování na půdě amerického kongresu. „Nestačí jen, že mají uživatelé kontrolu nad informacemi o sobě. Musíme se ujistit, že je budou chránit i firmy, se kterými je sdílejí,“ uvedl tehdy Mark Zuckerberg.

Facebook s rekordně vysokou pokutou dopředu počítal a vytvářel si na ni rezervy. Zejména z toho důvodu v letošním prvním čtvrtletí poklesl jeho čistý zisk meziročně o 51 procent na 2,43 miliardy dolarů. Podle kritiků je udělená pokuta – i když je rekordní – příliš nízká, protože odpovídá zhruba čtvrtině ročního zisku firmy.