Frýdek za nejoblíbenější dcery Marie Terezie – co z něj můžeme vidět dnes?

Marie Kristýna byla odmalička rozmazlované a milované dítě. Marie Terezie na ni nedala dopustit nejspíš proto, že se narodila v den jejích 25. narozenin. A když se Marie Kristýna chtěla vdávat, mohla to jako jediná ze všech dětí udělat z lásky. Jejím manželem se stal těšínský vévoda a německý princ Albert Sasko-Těšínský. Právě díky němu mohla do svého majetku započítat i Frýdek-Místek.

Tedy vlastně tehdy ještě Frýdek, Místek se k němu připojil žal mnohem, mnohem později. A jak to zde tenkrát vypadalo? Některá místa byste dnes nejspíš ani nepoznali…

Město obehnané hradbami

S hradbami si dnes už Frýdek-Místek spojuje jen málokdo, přesto až do 70. let 20. století tu skutečně hradby byly. Celé městské jádro se pod jejich ochranu mohlo ukrýt a ven vedly dvě brány: Lískovecká a Těšínská.

Ani po jedné z nich tu už není ani památky, identifikovat je můžeme jen na starých obrazech. A hradby? Ty brutální demolice městského centra v 70. letech odklidila z cesty. Dodnes se zachoval jen úsek pod farním kostelem, navíc přerušený schody, a kousek zrekonstruovaných hradeb blízkosti Kauflandu, který se o něj postaral výměnou za to, že v centru mohl stavět. Jde však spíše o zídku než skutečně hradby v podobě betonových monolitů, oblepených kamenem.

Tam, kde stávala kaple

Frýdek-Místek se jako jediné město v ČR může pyšnit dvěma historickým městskými centry. Marie Kristína mohla na tom frýdeckém vídat ještě velkou kapli anebo radnici s věžičkou. Tehdy bylo náměstí rozděleno na velký a malý rynek. Dnes tu stojí pouze kašna s replikou sochy sv. Floriána (originál je uložen v nedalekém zámku).

Psince a stáje v zámku

Ani to už tu dnes neuvidíte, Marie Kristína si však všeho mohla užívat do sytosti. Své komnaty pak měla ve druhém patře zámku. Mohla si z nich vyjít například do zámecké věže – čistě vyhlídkové stavby, kterou tu můžeme obdivovat dodnes.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.