V Řecku likvidují škody: Peklo trvalo jen 5 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Řecku likvidují škody: Peklo trvalo jen 5 minut!

V Řecku pokračuje odklízení škod, které způsobila bouře na poloostrově Chalkidiki (12. 7. 2019)
V Řecku pokračuje odklízení škod, které způsobila bouře na poloostrově Chalkidiki (12. 7. 2019) (Reuters)

Prudké bouře, jež ve středu na severořeckém poloostrově Chalkidiki zabily sedm lidí včetně dvou Čechů, s sebou přinesly i tornádo. Úřady pokračují s odstraňováním škod.

„Je zázrak, že mrtvých nebylo víc,“ řekl agentuře AFP Kyriakos Athanasiadis, který do oblasti přijel na dovolenou. „Skoro všechny restaurace na pobřeží byly plné, vzduchem létaly velké objekty.“ Jedna žena dokonce doktorům popsala, že ji vítr zvedl ze země a hodil na popelnici. Tornádo podle svědků přišlo kolem deváté večer a bouřilo asi 20 minut.

„Pět minut to bylo hotové peklo,“ popsal Haris Lazaridis, v jehož restauraci zemřeli dva rumunští turisté. Pod střechou, když se zhroutila, se schovávala asi stovka lidí. V nemocnicích ošetřili na 120 lidí, pár vážnějších případů tam ještě zůstává.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta středeční ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu. Rychlost větru místy přesahovala 100 kilometrů za hodinu. Vichr převracel auta, vyvracel stromy z kořenů a strhával zábradlí balkonů i části střech. Podobně silnou bouři nepamatují přes tři dekády: naposledy taková v červenci 1983 zabila kolem Soluně a Kavaly devět lidí.

Athény už ve čtvrtek oznámily, že do postižených regionů pošlou nouzovou pomoc půl milionu eur (asi 12,7 milionu Kč). Pro premiéra Kyriakose Mitsotakise je to blesková zkouška ohněm, úřadu se chopil teprve v pondělí. Kvůli krizi zrušil většinu schůzek.
Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je na Chalkidiki se zájezdem asi 7500 Čechů, další tisíce pak po vlastní ose. Právě jako dva sedmdesátníci, kteří přišli o život v převráceném karavanu.

Sedm mrtvých

2 Česko: Postarší manželský pár zemřel v převráceném obytném autě. Jejich syn (48) a vnuk (19) tam utrpěli zranění.

2 Rumunsko: Žena (†54) se synem (†8) se schovávali pod střechou plážové restaurace, jenže ta se na ně zřítila.

2 Rusko: Otce se synem (†2) zabil vyvrácený strom u hotelu.

1 Řecko: Tělo pohřešovaného rybáře (†62) objevili záchranáři z vrtulníku, 13 km od pobřeží.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.