Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Z jižní Moravy zaznívají hlasy pro odchod ČSSD z vlády

Od členů předsednictva ČSSD z jižní Moravy zaznívají po lánské schůzce hlasy pro odchod z vlády. Podle krajské předsedkyně Naděždy Křemečkové i dalších straníků by to mělo být tématem pondělního jednání předsednictva. Naopak bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek by odchod ČSSD z vlády pokládal za opakování chyby demokratických ministrů před pučem v únoru 1948.

Prezident Miloš Zeman včera v Lánech podle vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka slíbil odvolat ministra kultury Antonína Staňka. Pokud jde o jeho nástupce, vyčká prý na výsledek jednání předsednictva ČSSD. Michala Šmardu, kterého ČSSD prosazuje, nepovažuje Zeman za dobrého kandidáta. Hamáček je stále pesimista, pokud jde o setrvání ČSSD ve vládě.

Křemečková připomněla, že v referendu o vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO hlasovala proti. Vývoj událostí ji v tom názorově utvrdil, kriticky dnes poukázala na neustálé posouvání termínů vyřešení krize kolem ministra kultury.

"Můj názor je jednoznačný. Vystoupit. Vůbec bych už nediskutoval," řekl ČTK další člen předsednictva Tomáš Soukal. V pondělí ale na zasedání kvůli zahraniční cestě nebude.

Ne všichni se shodují

Podle Davida Malinkoviče by strana neměla hledat alternativního kandidáta na ministra kultury. "Kandidáta máme. Pokud jsme součástí koalice, je na nás, koho nominujeme. To je alfa a omega celého problému," uvedl Malinkovič. Pokud strana nemůže do vlády nominovat, koho chce, nemá tam prý co dělat. "Takhle se program prosazovat nedá," řekl Malinkovič.

"Uvidím, co nám k tomu řekne pan předseda, do té doby se nebudu vyjadřovat," uvedl další člen předsednictva Vít Rajtšlégr.

Hašek, který v současném předsednictvu není, na facebooku napsal, že politická síla a relevance ČSSD se "brutálně sníží" okamžitě po odchodu do opozice. Levicový program by pak uskutečňovalo ANO s podporou KSČM a zřejmě SPD, míní Hašek.

"Případný nynější odchod ČSSD z vlády vnímám jako opakování kruté historické chyby ministrů demokratických politických stran, včetně tehdejší československé sociální demokracie, v kritických dnech února 1948 jejich demisemi. Tuto chybu bychom neměli v zájmu budoucnosti našeho státu ani budoucnosti sociální demokracie v roce 30. výročí sametové revoluce a pádu totalitního režimu opakovat," napsal Hašek.

 

Autoři

Štítky ČR, Zeman, Babiš, vláda, kultura, ČSSD, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Naděžda Křemečková, Únor 1948, Miloš Zeman, Jan Hamáček, ministr kultury, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z jižní Moravy zaznívají hlasy pro odchod ČSSD z vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.