Čeští jachtaři možná poprvé přijdou o olympiádu, kvalifikaci jim ztěžuje i menší počet míst pro muže

Stříbrná medaile Lenky Šmídové z roku 2004 je největším olympijským úspěchem českého jachtingu. Ten měl v minulosti na hrách vždy alespoň dva zástupce. Jenže teď hrozí, že českou vlajku nebude mít příští rok v Tokiu na plachtě nikdo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Lavický doplní v Riu českou jachtařskou výpravu

Jachtař Karel Lavický (archivní foto). | Foto: Eva Skořepová

Viktor Teplý se právě vrátil z Japonska, kde mu na mistrovství světa kvůli chybě ve druhé rozjížďce unikla kvalifikace na olympijské hry do Tokia v třídě Laser. Podobně jako jeho bratru Ondřejovi na květnovém evropském šampionátu ve třídě Finn. Teď už mají obě největší české naděje jen teoretickou šanci se do Tokia kvalifikovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští jachtaři možná poprvé přijdou o olympiádu, kvalifikaci jim ztěžuje i menší počet míst pro muže

„Udělali stejný počet pro kluky i pro holky, takže klukům vzali hrozně míst,“ vysvětluje jejich otec a trenér Roman Teplý. 

A navíc - kvůli nutnosti mít na olympijských hrách zastoupení ze všech kontinentů má kvalifikační místo vyhrazené třeba i Afrika, kde jde o téměř exotický sport. Tím pádem se  evropští jachtaři dostali do složité situace.

Jubilejní 50. ročník největší středomořské regaty na Maltě ovládla česká loď Bohemia Praha Debra

Číst článek

„Nejsou kvalifikovaní Italové, Španělé a takové země. A to samé ve Finnu, dokonce olympijský medailista z Londýna Francouz Jonathan Lobert není kvalifikovaný,“ říká Teplý.

Zatím Česko nemá ani jedno olympijské místo, a to ani mezi windsurfaři. Karel Lavický závodil na hrách v Londýně i brazilském Riu, teď musí o svou pozici bojovat v nabité konkurenci.

„Hratelné to je vždycky. Já jsem byl loni loni sedmnáctá země. Deset zemí se kvalifikovalo. Teď se bude kvalifikovat dalších osm, takže kdybych teoreticky zopakoval výsledek z loňského roku, tak by to mělo vyjít,“ vypočítává Lavický za skučení tolik potřebného větru pro sport, ve kterém Češi nejsou nejlepší, ale většinou se pohybovali právě na hraně těch kvalifikačních míst, která muži pro Tokio ztratili. Paradoxně by tak mohly mít větší šanci ženy, které ale za úspěchy zmíněné Lenky Šmídové zatím výrazně zaostávají.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme