Zadlužit se kvůli bytu na pronájem?

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Z finančního hlediska je samozřejmě ideální pořídit nemovitost určenou k pronájmu z významné části z vlastních zdrojů. Pokud tvoří úvěr větší část pořizovací ceny, tak může tato investice dostat rodinu do finančních problémů.

Zájemci o nemovitost, kteří mohou peníze urychleně převést na účet prodávajícího, mají samozřejmě při vyjednávání ceny výhodu oproti ostatním zájemcům. Mají šanci snížit cenu, a to dosti významně. Někteří kupující potřebují z různých důvodů peníze rychle a v takovém případě jsou ochotni slevit.

Koupě nemovitosti sloužící k vlastnímu bydlení z velké části na úvěr je správným finančním rozhodnutím, neboť nelze čekat, až se požadovaná částka našetří. Jiná situace je u pořizování nemovitosti určené k pronájmu, v těchto případech by vlastní finanční zdroje měly tvořit velmi významnou část ceny. Každý úvěr je velmi důležitým finančním rozhodnutím, které má dlouhodobý dopad na rodinné hospodaření.

Výnos bude nižší než splátka hypotéky

Při čerpání hypotéky na byt určený k pronájmu je vhodné předem mít vlastní kalkulaci, jak vysoké lze očekávat nájemné vzhledem k poloze a vybavení bytu a jak vysoká bude splátka úvěru v závislosti na zvolených parametrech hypotéky a rozsahu vlastních úspor. Splácet několik let vysokou hypotéku na nemovitost, které se pronajímá a výnos z pronájmu je nižší, než splátka hypotéky, není jednoduché a takové dlouhodobé rozhodnutí je potřeba pečlivě promyslet.

I pronájem může být ztrátový

Pravidelný příjem z pronájmu může tvořit zajímavý rodinný finanční zdroj, přičemž během let se může pronajímaná nemovitost zhodnocovat a její cena na trhu růst. Není to však pravidlem. Pronajímání nemovitosti není rozhodně bez starosti. I koupě nemovitosti za účelem pronájmu může generovat finanční problémy. Jaké?

  • Nemovitost se nedaří dlouhodobě pronajmout, přičemž základní výdaje je nutno hradit bez ohledu na tom, zdali v daném bytě někdo bydlí.
  • Nájemníci neplatí smluvně sjednané nájemné.
  • Nemovitosti v dané lokalitě z různých důvodů ztrácí na ceně a případný prodej aktuálně nepřichází do úvahy a příjem z pronájmu je nižší, než se při čerpání úvěru očekávalo. 

V těchto případech je nutné hradit smluvní závazky a přitom příjem z pronájmu negeneruje plánované příjmy a tento výpadek je nutné hradit z jiných zdrojů, neboť úvěr na nemovitost je nutné hradit.

Petr Gola

Další články k tématu Výnos z pronájmu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí