Natáčení filmu Cesta do hlubin študákovy duše: Pešek dostal facku, profesoři byli stejně staří jako studenti

Ladislav Pešek opět exceluje v roli nezbedného studenta Kuklíka, který vymyslí nejednu lumpárnu
Zdroj: Youtube

Po úspěchu filmu Škola základ života se režisér Martin Frič rozhodl natočit další historky Jaroslava Žáka o študácích a kantorech. Nechal se inspirovat knihou postřehů ze středoškolského prostředí nazvanou Cesta do hlubin študákovy duše. Co o filmu možná nevíte?

Petra Járková
Petra Járková 13. 07. 2019 16:00

Složení učitelského sboru

Ústřední postavou je starý profesor, který sbírá studentské kuriozity. Na plátně exceluje i nesmírně laskavá postava profesora přírodopisu Matulky v podání Jindřicha Plachty, který teprve za pomoci studentů a profesorského sboru složí na prahu stáří poslední závěrečné zkoušky. Matikáře Vobořila skvěle ztvárnil legendární Jaroslav Marvan.

Srandista i šplhoun

Zbývající prostor zaplnili studenti. Svým humorem opět kraluje Ladislav Pešek jako student Kulík a František Filipovský hraje opět šplhouna.

Stejní herci

Ve filmu si zahrálo devět herců z filmu Škola základ života natočeného roku 1938. V obou filmech se objevili Ladislav Pešek, R. A. Strejka, František Filipovský, Josef Kemr, Vladimír Salač, Jaroslav Průcha, Jaroslav Marvan, František Kreuzmann st., Jarmila Holmová a Gustav Hilmar.

Stejně staří profesoři i studenti

V rolích studentů si zahráli herci, kterým bylo v době natáčení téměř tolik jako jejich profesorům. Například Ladislavu Peškovi bylo 33 a Františku Filipovskému 32 let, profesorům Jindřichu Plachtovi 40, Jaroslavu Marvanovi 38 a Miloši Nedbalovi dokonce 33 let.

Legendární Kuklík

Ladislav Pešek, který ve filmu ztvárnil neposedného studenta Kulíka, po natáčení přiznal, že byl povahově velice podobný své filmové postavě. Jednou údajně rozzlobil svého vyučujícího natolik, až si vysloužil pořádnou facku.

Velké přátelství

Režisér filmu Martin Frič se po natáčení stal velmi dobrým přítelem autora předlohy Jaroslava Žáka. Ten mu pak v období válečné krize posílal zásoby cigaret, které byly v tehdejším Československu špatně k dostání.

VŠE O FILMU SE DOZVÍTE Z NAŠÍ GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články