Tragická nehoda na Rakovnicku. Při srážce dodávky a vlaku zemřel člověk

  16:22,  aktualizováno  19:42
Dva vrtulníky letecké záchranné služby vzlétly v sobotu odpoledne k nahlášené srážce dodávky a vlaku na Rakovnicku. Na místě zemřel jeden člověk, dalších sedm lidí se zranilo, mezi nimi i dítě předškolního věku. Vyproštění motorového vlaku, který po srážce vykolejil a vzpříčil se na náspu, potrvá několik hodin, zřejmě do nedělního rána.

„Při nehodě bylo zraněno osm osob, z nichž jedna na místě podlehla svým zraněním. Žena a muž utrpěli vážná mnohočetná poranění a byli po nezbytné intenzivní péči přepraveni vrtulníky leteckých záchranných služeb do Plzně a střešovické nemocnice v Praze,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí záchranné služby Petra Effenbergová.

Mladý muž, který skončil v plzeňské nemocnici, je cizinec. „Pacient má mnohočetná poranění, aktuálně je na sále na operaci,“ uvedla v 19:30 administrátorka plzeňské fakultní nemocnice Dominika Žornová. Podle ní je mužův stav vážný.

Posádky záchranářů na místě ošetřovali další zraněné. Podle informací Effenbergové se jednalo o dítě předškolního věku a ženu, kteří utrpěly středně těžká poranění a záchranáři je převezli sanitkami do motolské nemocnice v Praze. Další tři lidé měli lehká poranění a ty převezli záchranáři do rakovnické nemocnice.

„K nehodě došlo na nechráněném železničním přejezdu. V dodávce cestovalo pět osob, čtyři dospělí a jedno dítě. Řidič vyvázl s lehkým zraněním, další měli těžké a středně těžká zranění a jedna žena přes veškerou snahu záchranářů podlehla svým zraněním,“ řekla iDNES.cz mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. 

Ve vlaku cestovalo pět lidí a strojvedoucí, který vyvázl bez zranění. Jeden pasažér měl podle Richterové těžké zranění a další měli lehké zranění. Na místě nehody jsou i hasiči, kteří museli jednoho člověka z vlaku vyprostit. 

„Příčinami a okolnostmi nehody se zabývají policisté,“ dodala Richterová.

Nehoda se stala po patnácté hodině na železničním přejezdu u obce Příčina, který křižuje silnici druhé třídy s jednokolejnou tratí číslo 162. Trať spojuje Rakovník s Mladoticemi na Plzeňsku. 

„Nehoda se udála na železničním přejezdu zebezpečeném světelnou výstražnou signalizací. V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Vlak skončil po nehodě napříč mimo trať, na místo míří hasičský speciál z Plzně určený na nakolejování vlaků. Drážní hasiči potřebují i nákladový jeřáb, který má dorazit z Prahy časně ráno. „Provoz na trati by podle předběžných odhadů mohl být obnoven v neděli ráno, záleží na postupu vyprošťovacích prací,“ řekla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Podle webu Českých drah je přerušen provoz na trati v úseku Lubná- Zavidov, omezení bude zřejmě až do 23. hodiny. Mezi stanicemi Rakovník a Kralovice u Rakovníka a Rakovník a Čistá je zřízena náhradní autobusová doprava. 

Červenou značkou je označeno místo nehody.

Červenou značkou je označeno místo nehody.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor: