Firmy v Česku přestávají investovat. Připravují se na zpomalování ekonomiky

Firmy přestávají investovat (zdroj: ČT24)

Tuzemské firmy budou letos podle prognózy Evropské komise investovat méně než dřív. Může za to jednak vysoká základna z minulých let, ale taky opatrnost – připravují se totiž na zpomalení české i německé ekonomiky, na kterou je řada podniků těsně navázaná. I přesto by letos české hospodářství měl čekat solidní růst a potáhne ho hlavně spotřeba domácností.

České podniky se tak letos chystají investovat hlavně do efektivnější výroby, například do technologií – zejména kvůli situaci na trhu práce. Mzdy navíc rostou rychleji než produktivita a i kvůli tomu mají firmy nejnižší ziskovost od roku 2005.

„Nedostatek pracovníků je jednou z největších brzd růstu firem vůbec a je pochopitelné, že pokud nebudou lidé, tak firmy se ani nebudou hnát do investic. Takže je tam celá řada faktorů a v tuto chvíli se domnívám, že konec roku by neměl být nijak ohrožen ve smyslu míry investic. A příští rok, tam přesnější data budeme mít během několika měsíců, ale zatím se nedomnívám, že je důvod pro jakoukoliv paniku,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO).  

Například ve firmě Liko-S v posledních letech nejvíc investovali do vývoje zelených ekologických fasád i střech. Nakupovali ale i nové stroje anebo rozšiřovali výrobní prostory. „Hala je vlastně jedna z největších investic firmy za posledních deset let, je to nový prostor, který je netypický tím, že má zelené střechy a zelené fasády,“ vysvětluje finanční ředitel firmy Martin Zlatníček.

Teď se v této firmě ze Slavkova u Brna soustředí hlavně na vyšší digitalizaci výroby. Vznikají tu interiérové příčky, montované haly na klíč nebo stropní podhledy. „V letošním roce jsou investice už v menším rozsahu. Soustředíme se teď na procesy, takže chceme investovat prostředky do nového informačního systému, investovat budeme konkrétně do softwaru a do výrobní linky,“ dodal Zlatníček.

Investice, které souvisejí s automatizací a robotizací, jsou v posledních letech těmi nejčastějšími, a to právě i kvůli zmíněnému nedostatku lidí na trhu práce.

„České firmy v posledních dvou letech intenzivně investovaly především do digitalizace, automatizace a robotizace a většina z nich v tom hodlá pokračovat v letošním i příštím roce, nicméně s o něco nižší intenzitou danou ochlazováním ekonomiky a jejich nižší ziskovostí,“ potvrzuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. 

Ve firmě Technistone, kde se vyrábí tvrzený kámen a z něj hlavně kuchyňské desky, investovali v uplynulých dvou letech do nových linek a technologií. „Kontinuálně pokračujeme v investicích do zařízení, které pomáhají zlepšovat životní prostředí a i pracovní prostředí pro lidi, abychom mohli lépe reagovat na ne úplně ideální situaci na pracovním trhu,“ říká výrobní ředitel Technistone Jaroslav Hlaváček.

Podle aktuálních dat Evropské komise by měla letos česká ekonomika růst o 2,6 %. Příští rok pak o desetinu procenta pomaleji. „Tento růst české ekonomiky je pořád velmi dobrý, protože rosteme třikrát rychleji než Německo a jednou tak rychle, jak je průměr Evropské unie. A základními tahouny české ekonomiky jsou investice a spotřeba domácností,“ zdůraznila ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

  • Česká bankovní asociace - 2,4 %
    Česká národní banka - 2,5 %
    Ministerstvo financí - 2,4 %

Evropská komise počítá také s tím, že právě investice firem oproti loňsku o něco zpomalí. Podobně jako jiné instituce – například podle České bankovní asociace letos investice porostou o 3,6 procenta, oproti loňským deseti.

Podle ministra průmyslu a obchodu však záleží i na tom, kam investice firem směřují. „Pokud budeme investovat do inovací a do výzkumu, tak lze předpokládat, že i když třeba míra těch investic nebude tak velká, tak to, že to bude o vyšší přidané hodnotě, přinese efekt nejenom firmám, ale pochopitelně i státu,“ vysvětluje Havlíček.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska je logické, že po loňském prudkém nárůstu dojde k nějakému snížení. Vzhledem k nedostatku pracovních sil a tlaku na vyšší mzdy předpokládá, že řada firem bude investovat zejména do automatizace a robotizace.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu Jan Skopečka (ODS) bude zásadní, jakým způsobem se bude vyvíjet zahraniční poptávka, a to zejména u našeho největšího souseda – Německa. „Pokud tam budeme cítit další oslabování a další růst nejistoty, což už několik měsíců cítíme, tak to samozřejmě bude mít na firmy nedobrý efekt tím, že nebudou investice chtít dramaticky zvyšovat,“ uvedl.

Německá ekonomika roste už deset let, tamní centrální banka však očekává za letošní druhé čtvrtletí mírný pokles. Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let.