Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský magistrát hledá už několik let místo pro Slovanskou epopej
Slovanská epopej byla v minulosti vystavena ve Veletržním paláci. Foto: archiv

Pražský magistrát hledá už několik let místo pro Slovanskou epopej

Pražský magistrát stále hledá místo pro umístění Slovanské epopeje. V současné době prověřuje prostory, které patří hlavnímu městu. ČTK to sdělila radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Město rovněž jedná s majiteli zámku na Zbraslavi a s Moravským Krumlovem, kde byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011. Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).

„Zkoumáme prostory na krátkodobé i dlouhodobé využití," uvedla radní Třeštíková. O které městské domy se jedná, neuvedla. Zástupci magistrátu a GHM začali jednat rovněž s majiteli zámku na Zbraslavi. Tam byla dosud stálá expozice Národní galerie. Zámek získal v restituci rod Bartoňů z Dobenína.

Pokud by zde obrazy byly vystaveny, muselo by být mimo jiné rozšířeno místní parkoviště. Naopak plátna by neohrozila případná povodeň. Tisíciletá voda v minulosti dostoupala do sklepení zámku, a nyní jsou proto na Zbraslavi vybudovány protipovodňové zábrany.

Spor mezi magistrátními politiky způsobil záměr vedení Prahy, že by se obrazy vrátily do Moravského Krumlova do té doby, než by město pro plátna našlo trvalé místo. Podmínkou zapůjčení by bylo, že Moravský Krumlov vytvoří pro dílo vhodné stavebně-technické a klimatické podmínky. Záměr kritizovali na květnovém zasedání magistrátního výboru pro kulturu například zástupci ODS a ANO nebo předseda výboru Jan Wolf (KDU-ČSL).

Naposledy se v květnu do diskuse o umístění obrazů zapojila radnice Prahy 2, která sdělila, že chce vytvořit výstavní prostory pro Slovanskou epopej v chátrajícím nádraží Vyšehrad. Praha 2 se dlouhodobě snaží, aby získala secesní nádražní budovu do svého majetku.

Město v minulosti plánovalo výstavbu samostatného pavilonu pro obrazy. Mezi návrhy se objevila například nová budova na Letné za ministerstvem vnitra nebo na Těšnově. Naposledy minulé vedení Prahy plánovalo přestavět Lapidárium na Výstavišti a umístit epopej tady.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízelo úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy.

V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

Alfons Mucha se narodil 24. července v Ivančicích a zemřel 14. července 1939 v Praze ve věku 78 let.


Autor: ČTK

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Mladí ladí jazz v Praze 2

11. dubna 2024 v 07:01 | Aktualizováno 30. listopadu -0001, 00:00

Letos už posedmé oživí Karlovo náměstí festival Mladí ladí jazz.Začíná se v 15:30 hodin.

Další články
Nahoru