Témata
Reklama

Originální řešení osy Z pro manipulátory

Osa Z lineárního systému Hiwin HD4 představuje originální řešení, které rozšiřuje možnosti automatizace a robotizace. Je určena pro kompaktní manipulátory, zakladače a pro aplikace typu pick-and-place.

Brněnská společnost Hiwin, s. r. o., představila originální řešení vertikálního modulu pro lineární systém HD4 a vytvořila tak zcela nový koncept pro stavbu dvou- a tříosých modulárních manipulátorů s možností polohování ve svislém směru. Modul zvládá zátěž do 50 kilogramů se zdvihem od 200 do 1 500 milimetrů při zrychlení 5 m.s-2 a maximální rychlosti dva metry za sekundu.

Reklama
Reklama
Reklama

Konstrukční provedení

Konstrukci modulu, tedy osy Z, tvoří hliníkový profil, který je osazen lineárním vedením Hiwin a jeho polohování je realizováno pomocí ozubeného řemene vedeného soustavou řemenic. Volitelně lze modul vybavit energo řetězem, koncovými spínači polohy a také přídavnou fixací klidové polohy – pneumatickou brzdou. Lineární systém Hiwin HD4 s osou Z najde uplatnění u dvou- a tříosých kompaktních manipulátorů, zakladačů a aplikací pick-and-place. Nové řešení doplňuje systém HD4 o osu Z a vytváří tak základní dvouosý manipulátor pro polohování jak v horizontálním, tak vertikálním směru.

„Od začátku návrhu byl kladen maximální důraz na zachování modularity a kompaktnosti, kterou poskytují systémy HD4 a celkově všechny moduly produktové řady Hx. Řešení proto umožňuje kromě základních variant konfigurace také zákaznickou volbu převodovky i motoru,“ říká k novému řešení Jan Chrást, hlavní konstruktér oddělení polohovacích systémů Hiwin.

Nový vertikální modul pro lineární systém Hiwin HD4

Kompletní řešení na míru

Tato osa ve spojení se systémy Hiwin HD4 rozšiřuje další možnosti procesu automatizace a robotizace. „Ve spolupráci se zákazníky jsme schopni navrhnout pro danou aplikaci také optimální parametry pohonu a doporučit vhodné komponenty řízení, jak od značky Hiwin, tak od ostatních dodavatelů. Samozřejmostí je kompletní dodávka na míru,“ uvádí Tomáš Sojka, obchodní manažer oddělení polohovacích systémů Hiwin.

Uvedení nového systému na trh významným způsobem doplňuje sortiment oddělení polohovacích systémů pro stavbu manipulátorů a vytváří tak pro zákazníky větší prostor pro návrh toho nejlepšího řešení.

Hiwin

Filip Cvetler

filip.cvetler@fcpr.cz

www.hiwin.cz/?change=cz

Reklama
Související články
Nová generace pojezdových drah

Společnost Hiwin, tradiční účastník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, představí v nové expozici na více než 150 m2 výstavní plochy ucelenou nabídku polohovací lineární techniky, které dominuje nová generace pojezdových drah pro průmyslové roboty

Robotizace se bez pojezdových drah neobejde

Společnost Hiwin představila na letošním brněnském strojírenském veletrhu vysoce přesné, odolné a spolehlivé pojezdové dráhy pro průmyslové roboty.

Pojezdové dráhy pro průmyslové roboty

Společnost Hiwin, tradiční účastník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, představí na více než 100 m2 výstavní plochy ucelenou nabídku polohovacích systémů a lineární techniky. Produkty se značkou Hiwin se vyznačují vysokou přesností a spolehlivostí a plně vyhovují náročným požadavkům robotizace a automatizace probíhajících v rámci konceptu Průmysl 4.0.

Související články
Pojezdové dráhy pro průmyslové roboty

Společnost Hiwin na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představila řadu novinek z kategorie polohovacích systémů, včetně otočných stolů TMRT s torzními motory, harmonických převodovek řady Hiwin Datorker a také servodriverů a servomotorů nové generace E1.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Kuličkový šroub, nebo lineární motor?

Jednu z obou variant si mohou stavitelé strojů, polohovacích zařízení či automatizační techniky vybrat v sortimentu lineární techniky společnosti Hiwin. Tato společnost má výrobní závody na Tchaj-wanu, v Japonsku, USA, Německu a také zastoupení v České republice, kam jsem se zajel podívat.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Vše je uvnitř!

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na řešení své aplikace, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

Použití RCD s frekvenčními měniči

Jak vybrat správný RCD pro použití s frekvenčními měniči a vyhnout se tak nežádoucímu vypínání a dosáhnout maximální doby nepřetržitého provozu?

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit