Bývalý brankář Zítka se stáhl z profesionálního fotbalu a pomáhá vychovávat malé gólmany

Daniel Zítka trénoval do konce minulé sezóny brankáře ve Spartě. Od velkého profesionálního fotbalu si teď ale dává oddech. Gólman, který prožil nejlepší roky kariéry v Anderlechtu Brusel, se věnuje rozvoji malých brankářů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér brankářů Sparty Daniel Zítka

Trenér brankářů Sparty Daniel Zítka | Foto: AC Sparta Praha

„Učíme hlavně techniku, sedmdesát procent techniky u těch nejmenších. Pak úpony, obratnost, koordinaci, všechno tam musí být,“ vysvětlil Zítka pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Zítka trénoval do konce minulé sezóny brankáře ve Spartě, nyní se věnuje výchově malých gólmanů. Více v reportáži Mirka Vasiće

Na bývalém úspěšném gólmanovi je vidět, jak ho práce s dětmi baví. A hlavně když vidí jejich rozvoj a vývoj. „Když jsou pravidelně vedeni a mají péči a nějaký brankářský servis, tak rostou. U dětí je progres hezky vidět,“ řekl.

Zítka se snaží formovat malé brankáře, aby nezískali špatné návyky, kterých by se později těžce zbavovali. Až když zvládnou základní gólmanskou techniku, mohou na ni nabalovat další dovednosti. Občas se ale setká u dětí s netrpělivostí.

Golf s kopačákem. Bývalý ligový fotbalista Němec patří mezi nejlepší footgolfisty světa

Číst článek

„Na internetu si najdou videa profesionálních gólmanů a chtějí podobné tréninky. Ptají se, kdy budeme skákat. Nejdřív se ale musí naučit chytit míč, pak můžeme skákat. Důležité je nepřeskakovat a nedělat cvičení, která děti nezvládnou,“ vysvětlil bývalý reprezentační brankář.

V posledních letech ale už u špičkových gólmanů nestačí, že umí jen chytat. Musí hrát dobře i nohama. Vnímá to i Zítka, ale rozvoj této fotbalové dovednosti nechává u malých dětí na celotýmovém tréninku.

„Většina týmů už má na gólmany obrovské nároky na výstavbu, na rozehrávku. Tohle ti kluci dostávají v trénincích a zápasech v nižších kategoriích, když se ještě točí. Jednou jsou v bráně, jednou v poli a tam získávají zkušenosti, techniku a přehled na míči,“ míní.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme