Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Elektrický koncept Bentley EXP 100GT si hraje se světlem

14.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bentley ukázal koncept svého elektrického superluxusního vozu budoucnosti, modelu EXP 100GT. Má 4 elektromotory, exotické a netradiční materiály, skleněný strop pak vytváří neobvyklou hru světel.
Automobilka Bentley je známá výrobou superluxusních vozů a nyní představuje koncept modelu EXP 100GT, který má být výhledem do budoucnosti. Vznikl ke 100letému výročí vzniku automobilky a má ukazovat, kam se automobilka bude v následujících letech ubírat. Pochopitelně, toto není koncept, který bychom mohli brzy čekat na silnici, spíše jen ukázka možností a zajímavých technologií včetně zakomponování umělé inteligence. Sama automobilka říká, že toto je koncept vozu pro rok 2035.
 
Bentley EXP 100GT
 
Vůz využívá i exotických nebo jinak netradičních materiálů, např. exteriérový lak byl vyroben za pomocí rýžových slupek. Ty jsou běžně nechtěným odpadem, zde pak najdou další využití. Textilie zase připomínají kůži, ale jsou vyrobeny z vinné révy. Střecha je prosklená, má však v sobě různé hranoly a skelná vlákna pro nezvyklé lámání světla a do kokpitu se pak promítá působivá hra světel. Dostalo se i na 5000 let staré dřevo stromů spadlých do jezera (součást The Fenland Black Oak Project).
 
Bentley EXP 100GT
 
Auto je dlouhé 5,8 metru a široké téměř 2,4 metru, dveře mají na délku dva metry, a proto nepřekvapí, že se vyklápí směrem nahoru. Když je vyklopíte, vůz bude mít na výšku téměř tři metry, což má přidat na majestátnosti. Tomu přidává i podsvětlení mnoha prvků exteriéru včetně přední masky.
 
Bentley EXP 100GT
 
Adaptable Biometric Seating pak na základě toho, zda řidič řídí, nebo se autonomně veze, upravuje polohu sedadel pro maximální komfort. Zde bere do úvahy i teplotu a okolní podmínky. Navíc sleduje pohyby očí a hlavy, dokonce monitoruje i krevní tlak řidiče. Nechybí pochopitelně ani Personal Assistant, systém umělé inteligence s ovládáním přes Cumbria Crystal nebo gesty rukou a je zde i OLED obrazovka pro sledování obsahu při autonomní jízdě.
 
Bentley EXP 100GT
 
Čtveřice elektromotorů je schopna dodat 1500 Nm a na stovce se vůz ocitne za 2,5 sekundy. Rozlet se pak zastaví na rychlosti 300 km/h. Nechybí ani vektorování točivého momentu pro hladší a bezpečnější průjezdy zatáčkami.
 
Bentley EXP 100GT
 
Velmi působivý je údaj o hmotnosti vozu. Na to, jak je to obrovské auto, a že jeho obří akumulátor má zajistit dojezd údajně až 700 km, se 1900 kg nedá ani věřit. Vždyť jen akumulátor zde musí mít odhadem tak tři čtvrtě tuny. Bentley tvrdí, že 80 % kapacity akumulátoru může být nabito za 15 minut.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama