Hlavní obsah

O staré garáže je zájem, prodávají se za statisíce

Novinky, bab

Rostoucí počet aut a s ním související nedostatečný počet míst k parkování výrazně ovlivňuje i ceny starých garáží jak ve velkých, tak i menších městech. Poptávka po nich totiž převyšuje nabídku a kupující jsou za ně ochotni dát i statisícové částky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Typické řady garáží v minulosti vznikaly poblíž budovaných městských sídlišť po celé republice. Dodnes tak majitelům slouží především k zaparkování jejich vozidel, ale i k uskladnění nepotřebných či sezonních věcí. I přesto, že vzhled jak samotných garáží, tak jejich okolí není většinou nijak vábný, jedná se o velmi lukrativní zboží.

Důvod je prostý, rok od roku roste počet aut, v mnoha rodinách vlastní i více než jedno, a míst k parkování nepřibývá.

V Praze za garáž i půl milionu

V Praze je nedostatek garáží velmi výrazný. „Téměř každá rodina dnes vlastní dvě auta a k tomu je třeba připočíst zavádění parkovacích zón. Poptávka po garážích a parkovacích stáních v poslední době výrazně roste a s ní i jejich ceny,“ uvedl Jan Martina ze společnosti M Reality.

Jako příklad uvedl staré garáže na Praze 4 v okolí Budějovické ulice. Před třemi lety se jedna garáž prodávala za zhruba 250 tisíc korun, v současné době je cena dvojnásobná, kupující za ni zaplatí až půl milionu.

Alternativou ke starým řadám garáží jsou podzemní parkovací stání, která jsou součástí developerských projektů. Jejich cena se pohybuje v závislosti na tom, kde projekt vyrůstá, zda tzv. na zelené louce, v původní zástavbě, či dokonce v historickém centru města, kde je komplikované vybudovat podzemní prostory. Nejčastěji se pak cena garážových stání v nových developerských projektech v Praze pohybuje v rozmezí od 300 do 400 tisíc korun.

Drahé garáže i v Brně a dalších městech

Poptávka po garážích roste i v Brně, kde se ceny starších garáží v závislosti na velikosti a lokalitě pohybují v rozmezí od 350 do 450 tisíc korun. Za parkovací stání v bytových domech pak lidé zaplatí kolem 350 tisíc korun.

I v Plzni je nedostatek míst k parkování. „Parkovacích míst je méně než automobilů. Kdykoliv máme v nabídce garáž za běžnou cenu, což dnes znamená v rozmezí od 200 do 250 tisíc korun, velmi rychle se prodá. Zájem ze strany kupců je opravdu velký,“ doplnil Tomáš Hrouda ze společnosti M Reality.

Na severu Čech v Ústí nad Labem se ceny starých garáží pohybují okolo 150 tisíc korun, zhruba o čtvrtinu výš než před třemi lety.

Anketa

Kde parkujete své auto?
Mám vlastní garáž
62,4 %
Mám parkovací stání
10,6 %
Nemám vlastní garáž ani stání
27 %
Celkem hlasovalo 1401 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Byty zdražují nejpomaleji za čtyři roky

Trend, který měsíce marně vyhlížejí tisíce lidí toužící po vlastním bytě, je potvrzen. Nemovitosti v Česku sice stále ještě zdražují, ale nejpomaleji za...

Šest z deseti Čechů investuje do nemovitostí

I když jsou nemovitosti v poměru k příjmům pro větší část obyvatelstva drahé, nebo právě proto – v posledních pěti letech zdražily zhruba dvojnásobně -, pro...

Výběr článků

Načítám