Alena Vitásková: Fenomén Karel Gott

14.07.2019 14:29

Karel Gott slaví narozeniny a s ním téměř celý národ. Za těch několik desítek let se změnilo v našich životech mnohé, co nás zásadně ovlivnilo. Od ukončení druhé světové války, pádu socialismu, či třicet let takzvané demokracie. Všechny politicko-společenské změny měly zásadní vliv na životy občanů.

Alena Vitásková: Fenomén Karel Gott
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Vitásková

Zůstávají jediné stálice: Slunce, Měsíc, Hvězdy na obloze a Karel Gott. My všichni jsme měli štěstí, žili jsme a žijeme v éře Karla Gotta, zpěváka s Hlasem jako samet, Projevem, který chytne za srdce, Skromností a Noblesou, která se nedá naučit, Empatiemi, které většině lidí chybí a politici to slovo neznají, Láskou k vlasti a Krásnu, Karel Gott je jedinečný! V naší rodině provází jeho písně již pět generací, měla ho ráda babička, maminka, já, syn i nyní mi dva malí vnuci.

Osobně jsem měla tu čest se poprvé seznámit s Karlem Gottem v roce 2001, kdy vystupoval na předvánočním večírku v Anežském klášteře, který pořádala společnost Transgas a.s. ve které jsem se stala generální ředitelkou a předsedkyní představenstva. Nastoupila jsem v červenci 2001 a do vánočního období mnoho času nezbývalo. Advent je zvláštní období, plné lásky a porozumění. Obvyklé dárky do dětských domovů jsme zcela změnili. Dohodli jsme se s Dětským domovem Srdce v Karviné, že jejich svěřenci přijedou do Prahy a zazpívají, jako malý dětský sbor koledy. Prosím, nebyl to žádný věhlasný sbor, byly to děti, které začaly se svoji ředitelkou a vychovatelkami pilně cvičit, aby v Praze obstály. Transgas tehdy zajistil vše potřebné, od stejnokrojů, ubytování, dopravy, dárků, jen aby ti malí caparti vše zvládli na jedničku. Ano, mohli jsme pozvat Bambini di Praga, mohli jsme pozvat kterýkoliv významný dětský sbor cestující po celém světě. Ale my jsme pozvali děti z dětského domova Srdce z Karviné, které tento věhlas neměly, a jejich skromný sbor pilně cvičil, aby do Prahy mohl jet.

Kulturní program jsme pečlivě vybírali. Na tomto koncertě vystupovala operní pěvkyně paní Eva Urbanová, Karel Gott a další významní umělci a hudební tělesa. A také dětský sbor z Dětského domova SRDCE z Karviné.

Přála jsem si, zda by mohl pan Gott zazpívat jednu koledu s těmi dětmi. Byla to blbost jako vrata…Všem bylo jasné, že dětský sbor je amatérský, že tito špunti jsou v šoku, že vidí živého Gotta a teď by s ním mohli i zpívat… Karel Gott moji „výzvu“ přijal s mírným úsměvem a tu neskutečnou radost dětem nezkazil. Co se odehrálo v překrásných prostorách Anežského kláštera po té, kdy Karel Gott zazpíval s tímto dětským sborem koledu, si nedovedete představit. Zpíval koledu s NIMI a lidé v sále plakali dojetím. Je to nezapomenutelný zážitek pro všechny účastníky tohoto adventního setkání i po téměř dvaceti létech.

Karel Gott má úžasný hlas a srdce na správném místě a my všichni se připojujeme k řadě gratulantů.

Ing. Alena Vitásková
předsedkyně IAV

14. července 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…